42-га “Молодість” покаже 60 українських фільмів

13 вересня о 12:00 у фестивальному центрі «Кінотеатр Київ» відбулася перша анонсуюча прес-конференція Міжнародного кінофестивалю «Молодість».  Участь у заході взяли Андрій Халпахчі – генеральний директор МКФ «Молодість»; Денис Нікітенко – програмний директор МКФ «Молодість»; Катерина Копилова – голова Державного агентства України з питань кіно; Іван Козленко – заступник генерального директора Національного центру Олександра Довженка.

Традиційно на першій прес-конференції кінофестивалю було оголошено фільм-відкриття. Приємною несподіванкою стало не лише  те, що цього року МКФ “Молодість” відкриє український фільм, але і те, що цьогорічний фільм-відкриття належить до безперечних здобутків українського німого кіно. Фільм “Шкурник” – авантюрно-пригодницький роуд-муві, абсолютно нехарактерний для свого часу – один із небагатьох прикладів української ранньої кінокомедії. У стрічці в рівній мірі висміюються бюрократизм, фанатичність та абсурдизм більшовиків і клептократична пихатість білих. Довершений фарс, у якому радянська влада побачила карикатуру на себе, було заборонено до показу.

Фактично фільм «Шкурник» було віднайдено завдяки невеличкій нотатці Осипа Мандельштама, який бачив фільм і дуже хвалив його у своїх текстах. Саме ці посилання надихнули мистецтвознавців почати пошуки фільму, єдина копія якого знайшлася лише у Держфільмофонді РФ. На її основі Національна кіностудія ім. Довженка і зробила реставрацію фільму. «Ціле покоління українських кінематографістів просто мріяли побачити цю стрічку, але не мали такої можливості, – розповів Козленко. – Це, по суті, перший анти режимний фільм, картина нехарактерна навіть для європейського кіно того часу, бо несе в собі певну абсурдистську, навіть сюрреалістичну складову».

Повернення легендарного фільму на екрани відбудеться 20 жовтня у Національній Опері України. Нову музику до стрічки написав відомий український композитор В’ячеслав Назаров. Показ  супроводжуватиме симфонічний оркестр під диригуванням Германа Макаренко.

Директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі звернув увагу на Ретроспективу Богдана Ступки, що почнеться з його першої роботи «Білий Птах з чорною ознакою», а закінчиться останніми работами актора – стрічками «Свої» та «Дім». Він також зазначив, що в рамках фестивалю планують представити останню на сьогодні роботу Кіри Муратової. Сама режисерка також планує взяти участь у фестивалі і особисто представити свою стрічку. Серед гостей, що приїдуть на фестиваль, Андрій Халпахчі відмітив легендарного французького режисера Лео Каракса, який вже приїздив на фестиваль багато років тому, а в цьому році режисер приїде на «Молодість» вже як метр світового кіно.

Партнерами фестивалю вже традиційно виступають також і представництва та культурні центри іноземних держав. Присутній на прес-конференції аудіовізуальний аташе Французького культурного центру Антельм Відо розповів про Французьку програму в рамках «Молодості»: “Ми великі шанувальники фестивалю «Молодість – сказар Відо. –  Це непроста робота відкривати нові таланти, давати можливість реалізації молодим режисерам.  Непросто показувати кіно високої якості, кіно артхаусне, не для широкого загалу, але на «Молодість» кожного року приходить неймовірна кількість людей. Ми раді співпрацювати із фестивалем ще й тому, що французьке кіно завжди було у шані у програмі «Молодості». Тому для нас принципово важливо брати участь у такому великому фестивалі . Це буде вже 42 рік «Молодості», та цей фестиваль не виглядає на свої роки, але дуже вміло носить своє ім’я”.

Крім спеціальної французької програми, український глядач зможе ознайомитись також з німецькою, чеською та польською спеціальними  програмами, традиційними Ночами короткого метру, програмою Американських хітів, програмою Нового російського кіно, створену разом із фестивалем «Кінотавр» та іншими подіями.

Програмний директор фестивалю Денис Нікітенко розповів про те, що  програма фестивалю складатиметься з більш як 300 фільмів, 60 з яких будуть українськими. Наразі вже сформована половина конкурсної програми: серед фільмів учасників конкурсу будуть представлені:

Рік, коли Доллі Патрон була моєю мамою / The year Dolly Parton was my mom Тари Джонс (Канада)

Бруньки / Poupata Зденека Жіраскі (Чехія)

Алійа / Aliyah Елі Вайман (Франція)

Здоровань / Teddy Bear Мадса Маттіесена (Данія)

Віддай мені здобич / Gimme the loot Адама Леона (США)

Істальгія / Eastalgia Дарії Оніщенко (Україна)

«В рамках колаборації із Кінофестивалем у Клермон-Феррані буде представлена програма короткометражних фільмів «LABO», в програмі «Фестиваль Фестивалів» будуть представлені 10 найкращих світових фестивальних хітів, в тому числі остання робота Кім Кі-Дука, що отримала «Золотого лева» у Венеції. На фестивалі також буде представлена ретроспектива фільмів французького режисера Алана-Роба Грійэ, а в рамках програми «Сінергія» – ретроспектива Артура Ліпсета, творчістю якого захоплювались Стенлі Кубрік та Джордж Лукас» – розповів Денис Нікітенко.

Олена Весел