Активістам «Відсічі» вкотре перешкоджали поширювати листівки на Волині

4 вересня працівники правоохоронних органів та симпатики кандидата-регіонала Івана Смітюха перешкоджали активістам Громадянського руху «Відсіч», які в Ковелі розповсюджували листівки в рамках всеукраїнської кампанії «Помста за розкол країни».

Волинські відсічани Юрій Хомич, Володимир Сокоринський, Сергій Якончук та Олексій Ільянюк розповсюджувати листівки з закликом не голосувати за кандидата-регіонала по Ковельському виборчому округу №21 Івана Смітюха. Брат останнього, депутат Верховної Ради від Партії регіонів Григорій Смітюх, двічі голосував за горезвісний закон Колесніченка-Ківалова, а Іван Смітюх, хоч і є головою Ковельської райдержадміністрації, старанно приховує свою партійність.

Під час спілкування з мешканцями мікрорайону Сільмаш відсічани помітили, що за ними почергово курсують два мікроавтобуси «Фольксваген Т-4». Нарешті з однієї із автівок вийшов чоловік і почав фіксувати спілкування активістів з ковельчанами, особливо фокусуючи відеокамеру мобільного телефону на обличчях ковельчан, які негативно висловлювались на адресу Івана Смітюха.

Самодіяльним відеооператором виявився депутат Ковельської міської ради від «Нашої України» Роман Ляшук, який, щоправда, спочатку відрекомендувався «представником Ковельської правозахисної організації». «Правозахисник» повідомив активістів, що їх діяльність є правопорушенням, і що він збирається викликати міліцію.

Романа Ляшука підтримав чоловік, який відрекомендувався як «Олександр Місяць, представник «Ковельської правозахисної організації». Останній повідомив відсічан про те, що він «вже викликав наряд».

Міліціонери прибули на місце інциденту незвично швидко – за дві-три хвилини. Керівник правоохоронців відрекомендувався «заступником начальника міськрайвідділу міліції», але посвідчення особи на вимогу активістів не пред’явив. Анонімним побажав лишитись і правоохоронець у формі капітана міліції.

Єдиний, хто продемонстрував посвідчення дільничного міліціонера – Сорока Віталій Анатолійович – на вимогу активістів визначити їх статус запевнив, що ніхто з них не є затриманим. З ними, мовляв, просто проведуть бесіду.

Після проведення роз’яснення на місці, дільничний зробив спробу вилучити листівки відсічан. Проте активісти почали вимагати складення відповідного акту вилучення і бажання щось «реквізувати» в правоохоронця відразу зникло. Завершуючи своє спілкування, міліціонер неформально порекомендував не розповсюджувати в Ковелі «саме таких» листівок». Мовляв, листівки «Відсічі» в Ковелі є «небажаними».

Після того, як міліціонер розпрощався з відсічанами, «профілактичну» бесіду з активістами розпочали вже представники «Ковельської правозахисної групи» Олександр Місяць і Роман Ляшук. Обоє пообіцяли активістам подати на них до суду за, нібито, порушення «норм виборчої агітації». Як зізнались в неформальній бесіді «ковельські правозахисники», вони є представниками опозиційної «Нашої України» і при цьому є прихильниками «регіонала» Івана Смітюха та будуть за нього агітувати і голосувати. Роман Ляшук навіть повідомив, що вже захищав інтереси регіонала в суді. Виявилось, що Роман Ляшук є головою Ковельської міської організації «Нашої України», а Олександр Місяць – один з керівників осередку цієї політичної сили.

Після бесіди з «опозиціонерами» активісти «Відсічі» продовжили свою акцію. За свідченням координатора групи відсічан Юрія Хоми, особливої підтримки ковельчанами Партії регіонів та її кандидатів (в тому числі й Івана Смітюха) не відчувається, навпаки – часто люди висловлюють своє обурення діяльністю «регіоналів», згадуючи і про прийняття «мовного» закону.

Джерело: http://vstavay.info/