Хроніки української, 15-16.09: свободу слова можуть невдовзі загнати у “визначені місця”

Перше враження, яке відчули учасники акції, прийшовши на звичне місце, – була надзвичайна гордість за мешканців свого міста за їхню толерантність і повагу до цінностей інших. Рукотворний та виготовлений в типографії банери провисіли майже неушкодженими більше тижня на своєму місці ще з акції на захист ТВі 8-го вересня:

Втім, натхнення протривало недовго. Всього добу.

Зплюндрували віру у хороше, як то часто трапляється останнім часом, наші доблесні правоохоронці. У неділю, 16 вересня, у розпал дня вони, не сіло не впало, вирішили призначити винних за… “агітацію у недозволеному місці”.

Бідні правоохоронці, мабуть вже зовсім заблукали у просторі. Так, у нас є місця для розміщення агітації. Які вже є, звісно. Але ті визначені місця призначені суто для передвиборчої агітації.

Підтримка свободи слова виборчою агітацією не є. Чи може у нас вже самісеньке прагнення свободи вже є екстремізмом і спробою підриву державного устрою?

Активістам мовної акції вдалося переконати міліціянтів, що підстав для накладання штрафу нема.
І це не дивно. За два місяці акції її учасники встигли добряче відтренувати навички спілкування! :)

І що показово – тих самих правоохоронців аніскільки не бентежить те, що тротуаром центрального проспекту міста безперешкодно і регулярно їздять вантажівки. Це вже третя з тих, що ми встигли сфотографувати:

Тим часом, “Громадська студія” діє за принципом – “нам своє робити…”

15-го вересня Херсон святкував День міста. А на свята украінці за традицією готові скрізь виконувати Державний гімн:

А тут можна побачити не лише як українці співають просто посеред площі, не як мама змагається за приз для своєї дитини, а й як своїм співом заохочує дівчат з попереднього відео до участі у конкурсі:

 

І  ще одна приємна звістка на останок – наш призовий фонд суттєво поповнився завдяки грошовій допомозі з далекого й близького одночасно Северодонецька.

У суботу та неділю, 22-23 вересня намет, волонтери і “Громадська студія” чекають відвідувачів у звичному місці, з 15.00 до 17.00.

=====

Фото: Олександра Базилева, Валентини Крицак, Вікторії Візниці, Тетяни Дискаленко та Людмили Ямщикової

(за цими посиланнями фото набагато більше, ніж потрапляє у публікації)

Відео: Олександра Базилева, Валентини Крицак, Тетяни Дискаленко та Людмили Ямщикової

Виступи дітей за весь час акції на підтримку української мови:

Виступи дорослих за весь час акції на підтримку української мови:

Обидві підбірки оновлюються та доповнюються.

Сторінка акції у Фейсбуці: Громадська акція на підтримку української мови

Acerca de Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.