Ініціатива «Першого грудня» застерігає: члени Національної ради персонально відповідають за ситуацію з ТВІ

Відомі інтелектуали скерували спеціальне звернення особисто до кожного із членів Нацради з питань телебачення та радіомовлення: “Своїм угодовством ви звели Нацраду до ролі інструмента адміністративного тиску влади”.

“Масове відключення телеканалу ТВі з кабельних мереж України збурило все наше суспільство, що змушує нас підняти свій голос на захист колективу телеканалу, а головно – на захист свободи слова і справедливості телеефіру України”, – йдеться у зверненні Ініціативної групи “Першого грудня” до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Автори звернення нагадують про вимоги законодавства, зокрема: встановлення Національною радою не передбачених законом обмежень у розповсюдженні каналу ТВі є антиконкурентною дією державного органу (стаття 15 Закону України “Про захист економічної конкуренції”), за вчинення якого передбачена персональна відповідальність (стаття 166-18 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 “Навіть одного з цих аргументів було б достатньо, щоб зробити висновок про серйозну правову відповідальність членів Національної ради, – пишуть відомі інтелектуали. – Зрозуміло, що в умовах вибіркового характеру нашого правосуддя (що обертається цілковитою його руйнацією) сподіватися на реакцію правоохоронців не доводиться. Проте залишаються щонайменше два чинники, про які вам не слід забувати:

по-перше, має право на свій голос громадянське суспільство, і присуди його тим суворіші, чим покірнішою є постава державних чиновників щодо авторитарної влади. Ми протестуємо проти того, що своїм угодовством ви звели Національну раду України з питань телебачення й радіомовлення до ролі інструмента адміністративного тиску влади, і попереджуємо, що, відмовляючись чинити опір незаконним вимогам влади, ви збираєте на свої голови громадянське безчестя”.

“По-друге, не слід ігнорувати і голос сумління, який звучить тихо, але виносить присуди непідкупно. Ми остерігаємо членів Національної ради, що існує відповідальність моральна – відповідальність перед Богом і перед людьми, яких ви позбавляєте права дізнаватися правду. Кривда, яку ви заподіюєте, є надто великою, щоб виправдатися страхом втратити свою роботу чи прагненням не потрапити самим під коліщатка каральної машини. Чинячи кривду, ви лише укріплюєте цю машину, яка остаточно руйнує навіть ті паростки верховенства права, що вже сформувалися в Україні. Це пляма, яка лягає також і на ваше сумління”, –   наголосили учасники Ініціативної групи “Першого грудня”, до якої входять В’ячеслав Брюховецький, Семен Глузман, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

ТВі є не єдиним засобом масової інформації, який постраждав за останній час від волюнтаристських дій влади, санкціонованих покорою членів Нацради – йдеться у тексті листа. “Своїм зверненням ми обстоюємо і їхні інтереси. Ми переконані, що безпека, куплена вами ціною антигромадянського угодовства, є насправді ілюзорною. А страх, що змусив вас піти на компроміс цього разу, буде терзати вас зі щораз більшою силою. І всього цього можна не допустити, якщо стати на бік Правди. Припиніть вимикати телеканал ТВі з мережі кабельного телебачення. Посприяйте відновленню ліцензійних умов з усіма провайдерами кабельного телебачення, які вже підкорилися вашим вимогам”.

Довідка.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-ту річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

 Контактний тел.: +380 63 628-68-69, Ярина Ясиневич news@1-12.org.ua

НИЖЧЕ – ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ

Звернення

Ініціативної групи «Першого грудня»

до членів Національної ради з питань телебачення й радіомовлення

Володимира Манжосова (голови), Оксани Головатенко, Лариси Мудрак,  Євгена Баранова, Оксани Калетник, Ірини Опілат, Миколи Фартушного

з приводу відключення телеканалу ТВі з кабельних мереж України

 

Шановні Пані та Панове!

Масове відключення телеканалу ТВі з кабельних мереж України збурило все наше суспільство, що змушує нас підняти свій голос на захист колективу телеканалу, а головно – на захист свободи слова і справедливості телеефіру України.

Відповідно до пункту 4 Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги (затверджено 
Рішенням Національної 
ради України з питань 
телебачення і радіомовлення  28.12.2011 №2979), Національна рада зобов’язана була вживати передбачених законодавством заходів до кабельних провайдерів, які, всупереч ліцензійним умовам, відключають ТВі. На даний момент, уже понад 60 провайдерів порушили умови ліцензії, відключивши канал ТВі, проте, в порушення закону Національна рада на це не реагує.

Мало того, ми стривожені тим, що провайдери масово вказують на Національну раду як на джерело тиску, що змушує їх відключати телеканал ТВі. Примушування провайдерів до виключення каналу з кабельних мереж в залежності від обставин такого примушування само по собі є злочином, передбаченим статтями 365 (перевищення влади), 368-3 (комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) або 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Керівництво телеканалу ТВі не раз зверталося до Національної ради з проханням втрутитися в ситуацію і припинити беззаконня. Проте, як свідчить ситуація, члени Національної ради продовжують чинити тиск на провайдерів, залишаючись, однак, бездіяльними щодо звернень телеканалу. Нагадаємо, що це також є злочином, зокрема передбаченим статтею 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Масове відключення телеканалу з кабельних мереж серйозно погіршує конкурентні спроможності телеканалу ТВі. Встановлення Національною радою не передбачених законом обмежень у розповсюдженні каналу ТВі є антиконкурентною дією державного органу (стаття 15 Закону України “Про захист економічної конкуренції”), за вчинення якого передбачена персональна відповідальність (стаття 166-18 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Навіть одного з цих аргументів було б достатньо, щоб зробити висновок про серйозну правову відповідальність членів Національної ради. Зрозуміло, що в умовах вибіркового характеру нашого правосуддя (що обертається цілковитою його руйнацією) сподіватися на реакцію правоохоронців не доводиться. Проте залишаються щонайменше два чинники, про які вам не слід забувати.

По-перше, має право на свій голос громадянське суспільство, і присуди його тим суворіші, чим покірнішою є постава державних чиновників щодо авторитарної влади. Ми протестуємо проти того, що своїм угодовством ви звели Національну раду України з питань телебачення й радіомовлення до ролі інструмента адміністративного тиску влади, і попереджуємо, що, відмовляючись чинити опір незаконним вимогам влади, ви збираєте на свої голови громадянське безчестя.

По-друге, не слід ігнорувати і голос сумління, який звучить тихо, але виносить присуди непідкупно. Ми остерігаємо членів Національної ради, що існує відповідальність моральна – відповідальність перед Богом і перед людьми, яких ви позбавляєте права дізнаватися правду. Кривда, яку ви заподіюєте, є надто великою, щоб виправдатися страхом втратити свою роботу чи прагненням не потрапити самим під коліщатка каральної машини. Чинячи кривду, ви лише укріплюєте цю машину, яка остаточно руйнує навіть ті паростки верховенства права, що вже сформувалися в Україні. Це пляма, яка лягає також і на ваше сумління.

На жаль, ТВі є не єдиним засобом масової інформації, який постраждав за останній час від волюнтаристських дій влади, санкціонованих вашою покорою. Своїм зверненням ми обстоюємо і їхні інтереси. Ми переконані, що безпека, куплена вами ціною антигромадянського угодовства, є насправді ілюзорною. А страх, що змусив вас піти на компроміс цього разу, буде терзати вас зі щораз більшою силою.

І всього цього можна не допустити, якщо стати на бік Правди. Припиніть вимикати телеканал ТВі з мережі кабельного телебачення. Посприяйте відновленню ліцензійних умов з усіма провайдерами кабельного телебачення, які вже підкорилися вашим вимогам.

Ініціативна група “Першого грудня”

В’ячеслав Брюховецький, Семен Глузман, Кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський