“В Адміністрації Президента триває робота”, яку там мали зробити багато років тому

Згідно зі свіжим повідомленням на офіційному сайті,  “в Адміністрації Президента України здійснюється аналіз виданих у попередні роки актів Глави держави на відповідність їх грифів вимогам чинного законодавства. Зокрема йдеться про зняття з Указів і розпоряджень Президента не передбачених чинним законодавством позначок «Опублікуванню не підлягає», «Не для друку». Після завершення такого аналізу на розгляд Президентові України будуть внесені пропозиції щодо оприлюднення відповідних актів або надання окремим актам установлених законодавством грифів обмеження доступу”.

Варто сказати, що навряд чи випадково з’явилося саме таке повідомлення і саме зараз, адже АП знову почала отримувати “прості запитання, які заводять у глухий кут” – інформаційні запити про надання переліків актів глави держави з незаконними позначками обмеження доступу, главі АП було надіслано скаргу на відмову у наданні “адміністраторами президента” такої інформації, а Міністерство юстиції (інший розпорядник інформації про акти з незаконними позначками) – так і взагалі отримало судового позова. Справа в тому, що будучи зобов’язаними, статтею 19 Конституції України, діяти винятково на підставі і в межах Конституції та законів України, ні АП, ні МЮ, ні жоден інший орган влади чи посадовець взагалі не мають права зважати на незаконні позначки обмеження доступу, адже вони – поза законом, з точки зору права їх просто нема.

Далі пані Олена Лукаш каже: “під час президентства Віктора Януковича не передбачені законодавством позначки на Акти Глави держави не встановлювалися. Однак до 2010 року така практика мала місце”.  Перше – правда, друге – не зовсім. Віктор Янукович і справді, наскільки нам відомо, не видав жодного акта з незаконною позначкою “опублікуванню не підлягає” (чим рясно грішили попередники). Проте практику видання президентом незаконних “x-файлів” було припинено ще 2006 року тодішнім президентом В.Ющенком внаслідок громадянської кампанії “Право на Правду“, ініційованої співголовою Харківської правозахисної групи Євгеном Захаровим і підтриманої громадянськими активістами.

АП каже правду про те, що “частковий перегляд грифів на актах Президента України вже здійснювався у 2008 та 2009 роках. Указами Глави держави від 26 грудня 2008 року №1209 та від 24 листопада 2009 року №963 було знято позначку «Опублікуванню не підлягає» з більш ніж 800 Указів та розпоряджень Президента, виданих у 1991-2006 роках”, але ми маємо довести цю роботу до кінця.

Всі незаконно засекречені акти мають бути негайно оприлюднені, скасовані, або за легітимною, прозорою процедурою отримати законний гриф обмеження доступу. Причому у будь-якому випадку суспільство має знати бодай загальні назви всіх цих документів – інакше громадянський контроль за діяльністю влади ніколи не буде повним.

І взагалі – приховують лише там, де є що приховувати.

Олександр Северин, к.ю.н.

“Майдан-моніторинг”