Візова практика країн ЄС у 2012 році: чи є зміни?

24 вересня в Києві (інформагенція “Укрінформ”, вул. Богдана Хмельницького, 8/16) відбудеться презентація результатів моніторингу візової практики країн Євросоюзу та відповідний круглий стіл. Захід проводить Громадська ініціатива “Європа без бар’єрів” за підтримки програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів” Міжнародного фонду “Відродження”.

З 9:30 до 10:15 відбудеться прес-конференція. З 10:15 до 14:00 відбудеться круглий стіл, присвячений результатам моніторингу.

Питання для обговорення:
· Що змінилось у візовий політиці ЄС за останній рік?
· Яка різниця між стандартами візової практики окремих консульств? Які консульські служби країн ЄС потрапили “дружньої”, “нейтральної”, “контрастної” та “проблемної” категорій?
· Як виконують окремі положення Угоди про спрощення оформлення віз і Візового кодексу ЄС – насамперед у частині видачі багаторазових, довгострокових, безкоштовних віз?
· Що нового в регіонах? Консульська практика очима експертів – учасників моніторингу.
· Яким є місце України на “візовій карті” Європейського Союзу?
· Візова політика ЄС і візова лібералізація: погляд із країн Східного Партнерства та Європейського Союзу.

У заході візьмуть участь організації – партнери дослідження, що представляють ГІ “Європа без бар’єрів”, із Луцька, Одеси, Ужгорода, Донецька, Харкова, Львова й Вінниці. До обговорення приєднаються незалежні експерти з Польщі, Молдови, Вірменії, Грузії й Азербайджану, що представляють міжнародну коаліцію “Безвізова Європа”. Вони дадуть загальну оцінку ситуації з видачею віз громадянам України та презентують особливості цієї сфери у своїх країнах.

У межах дослідження було опитано 1380 респондентів у Києві та 900 в інших містах України (загалом 2280 осіб) – заявників 23 консульських служб країн ЄС і Шенгенської зони.

Контакти:
Громадська ініціатива “Європа без бар’єрів”
Ірина Сушко
(044) 238 68 43
iryna_sushko@ukr.net