Виконком усупереч Конституції визначив «єдине місце» для проведення мирних зібрань у Броварах

Виконавчий комітет Броварської міської ради, який і раніше не вирізнявся дотриманням конституційного права громадян на мирні зібрання та своїми рішеннями неодноразово пробував їх забороняти, вирішив поставити остаточну “крапку” у цьому питанні та визначив однє єдине місце на території міста, де броварчани можуть проводити мітинги, пікети, збори та демонстрації. Цим він вкотре перевищив власні повноваження та суттєво обмежив конституційне право громадян на мирні збори у Броварах.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Броварської міської ради №394 від 21.08.2012 на території міста Бровари визначено єдине місце для проведення зборів, мітингів та демонстрацій: вул. Гагаріна, 30 (біля легкоатлетичного манежу).

Також виконком визначив порядок проведення подібних заходів: громадські організації, політичні партії, громадяни, які мають намір проводити збори, мітинги, демонстрації у визначеному місці (біля легкоатлетичного манежу), повинні подати до виконкому міської ради повідомлення, яке містить інформацію про дату, час, мету проведення зборів, мітингу, демонстрації, відповідальну особу за громадський порядок.

“Заборонити проведення зборів, мітингів, демонстрацій  в інших місцях, не передбачених даним рішенням. Спеціальному відділу контролю за станом благоустрою та зовнішнім дизайном міста проводити контроль за проведенням зборів, мітингів, демонстрацій”, – категорично постановив виконком. І тим самим вийшов за межі своїх повноважень, оскільки згідно ст.39 Конституції України обмеження щодо реалізації права на мирні збори може встановлювати­ся виключно судом. Більше того, це  рішення виконавчого комітету суперечить Конституції України та суттєво обмежує право громадян на мирні збори, гарантоване ст.39 Основного закону України: “Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про прове­дення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи орга­ни місцевого самоврядування”.

Джерело
****************

З цього приводу “Майдан-Моніторинг” звертається до прокуратури

1 Comment

  1. Власне, звернення до прокуратури повинно привернути увагу до порушення прав громадян на мирні протести.
    Довершити можна, отримавши рішення та звернувшись до суду з вимогою скасування неправомірного рішення

Los comentarios están cerrados.