Депутати дискримінували дітей за місцем проживання і соціальним станом

Закон України «Про дошкільну освіту» забезпечує дитині право на доступне і безкоштовну освіту, необхідні умови функціонування і розвиток системи дошкільної освіти. Як з’ясувалося, в с.Фонтанка Комінтернівського району цей Закон не діє.

1 вересня в школах задзвонив шкільний дзвінок, що сигналізував про початок навчального року. Для дошколят Фонтанки пролунав дзвоник іншого роду. Місцева фракція Партії Регіонів (24 депутата з 32) пролобіювала рішення сесії, яким обмежила право дітей на освіту. На сесії дорослі дядьки і тітки з сільради були дуже стурбовані катастрофічною нестачею місць для дітей у дитсадках. У ході обговорення питання нестачі місць для дошкільнят, були названі головні «винуватці» переповнення дитсадків. Ними стали … діти, які не зареєстровані в с.Фонтанка, а також ті, чиї батьки не мають офіційної роботи.

Конституцією України передбачені рівні права дітей. Це означає, що будь-які форми дискримінації за статтю, расою, національності, соціального і майнового стану, роду та характеру занять, світоглядних переконань, належності до партій, ставлення до релігії, віросповідання, стану здоров’я, місця проживання заборонені. Для батьків дискримінованих дітей обов’язковою стала подача додаткових документів на огляд соціальної депутатської комісії. На основі поданих документів комісія повинна зробити фільтрацію «неблагонадійних» дітей, вина яких полягала в тому, що їх батьки або не були зареєстровані на території місцевої ради (таких жителів у Фонтанці до 40%), або ці батьки були безробітними. Передбачалося, що в разі потрапляння такої дитини в дитячий сад с.Фонтанка (це право не гарантувалося рішенням сесії), батьки повинні виплачувати суму більшу, ніж батьки звичайних дітей.

Згідно з Постанови Кабінету Міністрів України N 305 від 12 березня 2003 р. прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі: а) заяви батьків, б) медичної довідки про стан здоров’я дитини; в) довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення; г) свідоцтва про народження. Як видно з рішення сесії, депутатами були вигадані додаткові необов’язкові документи:

1. Довідка з місця роботи батьків;
2. Довідка з місця проживання батьків;
3. Копія паспорта батьків.

Будівництво нового дитячого садка в Фонтанці, схоже, не цікавить також Комінтернівську районну державну адміністрацію. Інакше як пояснити той факт, що ні програмою соціально-економічного розвитку Комінтернівського району, ні ініціативою «Народний бюджет» не передбачені його будівництво.

Діскрімінаційне рішення Фонтанської сільради Додаток до рішення