Канадські спостерігачі звітують про значні недоліки у багатьох регіонах

КИЇВ, 29 жовтня, 2012 – Сьогодні незалежна місія канадських спостерігачів презентує попередній звіт, у якому оприлюднить основні дані по спостереженню за парламентськими виборами 2012, станом на час закриття дільниць.

Презентуючи проміжний звіт, голова місії сенатор Рейнел Андрейчук зауважила, що спостерігачі Місії Канада все ще знаходяться на місцях, спостерігаючи за важливим процесом підрахунку голосів після закриття виборчих дільниць, тож місія ще очікує на значний масив інформації, без якої важко зробити остаточні висновки.

«Базуючись на даних спостереження, які ми маємо наразі, ми можемо заявити, що хід виборів 28 жовтня супроводжувався певними недоліками у багатьох регіонах, що не дозволяє назвати вибори повністю чесними. Ці недоліки, по своїй суті, не є обов’язково перешкодою вільному, чесному та демократичному волевиявленню українського народу», сказала сенатор Андрейчук. «Тим не паче, обставини, за яких проходила ця виборча компанія, підкреслюють те, що день виборів – це лише частина великого процесу, який включає юридичні та структурні фактори, які є так само важливими для справедливих вибрів».

«Сумарний ефект різноманітних факторів у більш широкому виборчому процесі привів нашу місію до думки, що парламентські вибори в Україні не повністю відповідають міжнародним стандартам у певних важливих аспектах, на які варто звертнути увагу і виправити», продовжила сенатор.

Попередній звіт Місії Канада містить перелік серйозних недоліків, які були помічені під час виборчої кампанії в Україні:

 

  • Ув’язнення ключових опозиційних лідерів та потенційних суперників на виборах;
  • Структурні переваги правлячої партії;
  • Нерівне та несправедливе застосування аспектів вибочого законодавства;
  • Брак ефективного розгляду виборчих скарг, у тому числі у захисті виборчих прав;
  • Сумнівна процедура розбивки виборчих округів;
  • Використання адмінресурсу на користь правлячої партії;
  • Недостатні інструменти фінансової звітності, які би дозволили виборцям та громадськості слідкувати за грошовими надходженнями для фінансування кампаній;
  • Недостатня прозорість у адмініструванні виборів на всіх рівнях;
  • Несправедливий доступ до представництва у територіальних та дільничних виборчих комісіях;
  • Непокоїть кількість позовів та погроз у бік опозиційних кандидатів;
  • Непокоїть згортання медіа свобод, на фоні зростання концентрації засобів масової інформації у руках кількох людей та альянсів ЗМІ з політичними партіями;
  • Неможливість притягнення до відповідальності порушників виборчого процесу.

 

Місія Канада – Вибори в Україні 2012 залучила до спостереження 422 короткотермінових спостерігачів у всіх областях України. 65 довготермінових спостерігачів працювали в Україні протягом трьох місяців, оцінюючи контекст виборчої кампанії, включаючи формування виборчих комісій, дотримання виборчого законодавтства, свободу слова та інші фактори, які впливають на вільне і прозоре волевиявлення.

Метою місії є спостереження та звітування стосовно того, чи відображають результати виборів демократичноме волевиявлення Українців. Канадські спостерігачі керуються наступними завданнями – спостерігати, нотувати та звітувати про свої спостереження, жодним чином не втручаючись у виборчий процес.

Фінальний звіт, який буде оприлюднений пізніше, міститиме рекомендації, які мають на меті посилити правові рамки проведення виборів, громадянське суспільство та вільні ЗМІ.

Місія Канада виконувала діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади, через Канадську агенцію з міжнародного розвитку (CIDA).

 

Попередній звіт можна отримати за лінком www.canademmissions.ca/ukraine

 

Для подальшої інформації контактуйте:

Ярослав Баран, директор з комунікацій
+38 066 3002 807 Ukraine.  (613) 301-8802 Canada.  yaroslav.baran@.canadem.ca
Михайло Боцюрків, медіа аналітик
+38 066 467 9083 Ukraine. (310) 954 9604 N America Michael.Bociurkiw@canadem.ca