Низку ДВК в Києві досі не сформовано.

Такі висновки зробили експерти громадської кампанії “Євро-патруль”за підсумками прихованої інспекції понад 50 дільничних виборчих комісій в столиці.  

Так, в комісії № 800 905 за адресою вул. Виборзька 82 кворум так і не зібрався. Всього ж на цій дільниці зареєстровано близько двох тисяч виборців.

“Зараз у нас залучено шість із необхідних 24 членів ДВК. Більшість із них відмовились працювати із ти чи інших причин. Багато хто нарікає на малу зарплатню та інші незручності в роботі. В ці дні власноруч розносимо запрошення для всіх виборців” – повідомила Тетяна Євсеєва  член комісії від ВО “Батьківщина”.

Загалом в столиці передбачається робота понад однієї тисячі ДВК. Згідно із законодавством, перше засідання комісій мало відбутись до 29 вересня.

За підсумками патрулювання, станом на 9 жовтня із 50 ДВК, як мінімум 8, повноцінно не функціонують. До всього, деякі більш досвідчені працівники нарікають на некомпетентність своїх колег через відсутність у них досвіду подібної роботи.

На ДВК № 800 903 вдалось зібрати кворум лише ввечері 9 жовтня. Згідно із даними джерел, за один день вдалось зібрати відразу 18 членів комісії.

Також на деяких дільницях є проблеми із технічним станом приміщення. Як правило, нарікань не викликають шкільні приміщення, де розташовано ДВК. Гірше ситуація в ЖЕКах, адже багато приміщень потребують термінового ремонту.

Як приклад, у зв’язку із ремонтними роботами центрального входу Національного лінгвістичного університету (ДВК № 800 619 за адресою вул. Червоноармійська, 73), місцевому виборцеві буде непросто відшукати вхід до дільниці. Для цього потрібно обходити будівлю із двору.

“Враховуючи на такі випадки в столиці, можна лише здогадуватись, що відбувається в інших регіонах України” – підкреслив журналіст громадської кампанії “Євро-патруль”Миколай Воробйов.

Також він зазначив, що матеріально – технічне забезпечення ДВК є на порядок нижчим, ніж в окружних виборчих комісіях.

У постановах ЦВК під номером № 5 та № 12 наведено вимоги щодо організації роботи дільничних комісій. Зокрема, забезпечення ДВК офісною технікою, стільцями, службовим авто тощо.

“На сьогоднішній день, в окремих ДВК столиці відсутній не те що зв’язок, а навіть телефонні апарати. Із забезпеченням офісною оргтехнікою також виникають запитання. Про авто, якими також мають бути забезпечені комісії, мова взагалі не йде.Можливо, транспорт з’явиться ближче до дня голосування” – зазначив Воробйов.

За підсумками інспекції камери відеоспостереження наразі встановлено на більшості дільниць. Дану техніку мають ввести в експлуатацію до 18 жовтня.

Починаючи із 7 жовтня, окружні комісії передали на виборчі дільниці списки виборців. Після чого, протягом наступних двох тижнів із ними можуть ознайомитись виборці, які голосуватимуть на цих дільницях.

Раніше Євро-патруль перевіряв роботу ОВК. За підсумками інспекції їх стан задовільний.

Більше інформації разом із фото в нашому блозі на korrespondent.

Також сюжет колег колег телеканалу 24