Оголошено учасників основних конкурсних програм 42-го МКФ “Молодість”

Під час 42-го МКФ “Молодість”, який розпочнеться в Києві вже 20-го жовтня, в боротьбу за призи вступлять учасники трьох основних конкурсних програм – студентських та короткометражних фільмів, а також перших ігрових повнометражних фільмів.

У цьогорічній повнометражній конкурсній програмі заявлено 12 фільмів з 16 країн від Канади до Китаю. Серед учасників є і українська стрічка “Істальгія” Дар’ї Онищенко з Олексієм Горбуновим та Карлом Марковічем у головних ролях. Свою дебютну роботу «Пуп’янки» на МКФ «Молодість» представить режисер та автор сценарію Зденек Їраський. Нагадаємо, що ця робота вже отримала нагороду “Чеський Лев” за найкращий фільм та найкращу режесиру. Тара Джоунз з Канади запропонує на конкурс стрічку, яку вже свого часу обрали фільмом-закриттям на Фестивалі квебекського кіно і отримала схвальні відгуки критиків, – «Рік, коли Доллі Партон була моєю мамою».  Фільм із найлаконічнішою назвою “L” запропонує грецький режисер Бабіс Макрідіс. Гостя з Китаю Фан Сон, що вже отримала другий приз Кінофундації на Каннському кінофестивалі у 2009-му році у своїй категорії за короткометражний фільм “Goodbye” та встигла зіграти в одному фільмі з Жульєт Бінош,  привезе на фестиваль свою стрічку “Спогади дивляться на мене”.  Глядачі зможуть поспілкуватись з авторами фільмів уже з 21-го жовтня.

Студентська та конкурсна програми цього року традиційно охоплюють широкий спектр тем і рясніють багатообіцяючими іменами. Всього представлено по 21-му фільму в кожній категорії. Дехто з режисерів завітає до Києва.

В студентській програмі Юлія Бойт представить німецький фільм  про бажання і підкорення «Віддайся омані!» Роботою «Соляний камінь» про трьох бездомних архітекторів, які переймаються нестачею житла на початку комуністичного правління в Румунії, режисерки Елізи Мурешан буде представлена Франція. Фільм «Феєрверк» про найбільший у Європі сталеливарний завод, що перетворює  Таранто на найбрудніше місто Західної Європи, привезе італійський режисер Джакомо Аббруццезе. Фінський режисер Айно Суні представить стрічку «Різьбяр вовків» про самотнього митця-аутсайдера який живе за містом і відправляється в подорож “Ладою” крізь засніжені фінські землі. Серед  студентських фільмів і володар нагороди Cinéfondation за найкращий студентський фільм на цьогорічному Каннському кінофестивалі, стрічка «Дорога на…»  про продавця незвичайних товарів Таісії Іґумєнцевої.  Україну у цій програмі представить режисер Руслан Батицький зі стрічкою “Очерет” про буденні та сумні миті останніх днів життя села.

У короткометражній програмі шведський фільм «Риторика жертви» про різні покоління жінок, що звиклися з роллю жертви представить режисерка Катя Вік. Незвичайну історію лавки в парку та двох керівників, звільнених через кризу розповість іспанська стрічка “Цирк” режисера Пабло Ремона. Про страхову компанію, що найняла юнака з особливими потребами, розповідає стрічка іншого іспанського режисера Даніеля Ремона  “Коала”.  Про серйозну аварію в передноворічному Парижі, результатом якої стануть непередбачувані наслідки та зміни, розповість французька стрічка режисера Мохамеда Іссоля “Різне”.  Історією про страшний вибух та переродження водночас здивує глядачів «Фаза живого трупа» Бруно Трака.  Це особиста і колективна історія про Чорнобиль і ВІЛ, про затяті пошуки одного чоловіка, про гонитву шляхами нового світу. Ґабріель Размадзе  з Грузії покаже фільм «Чорна шовковиця» про двох підлітків, які проводять разом день у гірничопромисловому місті Чіатура, подалі від свого звичного життя. Україну в короткометражному конкурсі представлятиме Дмитро Старусєв зі стрічкою «Автопортрет у пеклі». Глядачам розкажуть про всепоглинаючі почуття, про пристрасть, про любов на межі божевілля.

Нагадаємо, що  21 та 22 жовтня покажуть студентську програму, 23 жовтня – короткометражну.