Омбудсмен Лутковська: Із законом про заборону пропаганди гомосексуалізму можна дійти до маразму

Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська вважає, що із забороною пропоганди гомосексуалізму можна дійти до маразму через відсутність чітко визначеного терміну “пропаганда гомосексуалізму”, про це вона заявила 10 жовтня регіональним журналістам в рамках зустрічі “Роль журналістики у підтримці і захисті прав людини”.

“Ми коли думали над тим, як відреагувати (на ухвалення законопроекту у першому читанні – Майдан), у нас ідея була: “Давайте запропонуємо комітету створити робочу групу, увійдемо до цієї групи і будемо думати, що робити із цим законопроектом далі. Я сказала: “Ні, ні, ні!” Тому що я не уявляю, як можна визначити пропаганду гомосексуалізму. Поясню з точки зору юриста. Якщо це фотографія оголеного чоловіка, це є пропагандою гомосексуалізму? Якщо в руках жінки ні, а якщо в руках чоловіка…? Якщо стоїть один оголений чоловік, а відразу за ним інший, це є пропагандою гомосексуалізму? А це фотографія братів Кличків? Тобто, я не уявляю собі, яким чином це можна визначити”. – каже омбудсмен.

Уповноважена з прав людини впевнена, що дати визначення пропаганді гомосексуалізму практично неможвливо, якщо воно буде, то це буде суперчити Європейській Конвенції з прав людини та Конституції України: “Відповідно, я впевнена, можу відразу сказати, що визначення в такому випадку дати неможливо. А як тільки це визначиться, це в будь-якому випадку буде суперечити і Європейській Конвенції, і Конституції Україні, і чому завгодно… Я вам скажу чесно, у нас є в суспільстві громадські організації, які мене просять вкінці-кінців стати єдиним державним чиновником і виступити на стороні ЛГБТ і зупинити гомофобію, яка існує в нашій державі. З іншої сторони, у мене є інше звернення – релігійних громадських організацій, які так само мають право на звернення до Уповноваженого, де вони кажуть, треба заклеймити ЛГБТ. Це взагалі неправильно! Це руйнує християнські цінності, християнську сім’ю і все решта… І сказати, що я готова стати на сторону однієї з цих груп, я думаю, що це буде неправильно. Дискримінація буде в будь-якому випадку. Відповідно я обираю юридичний шлях, оскільки неможливо визначити, що таке пропаганда гомосексуалізму. Без визначення застосовувати цей закон категорично неправильно. А визначити неможливо. У зв’язку із цим, треба скасовувати так само, як із законом про наклеп”.

На думку Валерії Лутковської, з цим законом журналісти можуть піднімати теми гомосексуалізму і це не буде пропагандою гомосексуалізму, бо без визначення пропаганди гомосексуалізму неможливо застосувати закон: “Можна писати про гомосексуалізм, але не займатись пропагандою. Елементарно, тому що немає визначення, що таке пропаганда. До тих пір, поки немає визначення, що таке пропаганда, закон застосовувати неможливо, тому що інакше братів Кличків за лайтбокси з фотографіями, де вони стоять з оголеними торсами, можна вважати пропагандою гомосексуалізму. Дійдемо до маразму. Відповідно поки немає визначення, застосування неможливе. Визначення зробити теж неможливо. Відповідно треба попрощатися з такою ідеєю”.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська у своєму відкритому листі до керівництва Верховної Ради висловила думку, що закон створить “широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд визначатимуть, що є “пропагандою гомосексуалізму” в кожному конкретному випадку”.

2 жовтня 289 депутатів проголосували у першому читанні за законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)”(№8711), який покликаний запровадити у вітчизняне законодавство новий правовий термін – “пропаганда гомосексуалізму”.

В пояснювальній записці йдеться про те, що пропагування гомосексуалізму загрожує національній безпеці Ураїни, бо він руйнує інститут сім’ї, а також може призвести до демографічної кризи.

Документ, який збентежив ООН, Парламентську Асамблею Ради Європи та низку правозахистних організацій в Україні, пропонує порушувати кримінальні справу проти ЗМІ, які будуть повідомляти про життя секс меншин. Законотворці пропонують саджати за грати на 3 роки за порушення закону.

Попри те, що в документі прямо вказано про намір обмежувати свободу слова, законопроект підтримав профільний парламентський комітет зі свободи слова.

Того ж таки 2 жовтня парламент ухвалив також, на думку експертів, три загрозливі законопроекти: закон проекту Про внесення змін до закону “Про бюджет на 2012 рік”, чим віддав Нафтогазу 4 мільярди гривень, закон про електронні паспорти та зміни до статті 82 Земельного кодексу України, чим дозволив іноземним громадянам та підприємствам з іноземним капіталом купувати землю не сільськогосподарського призначення.

Микола Мирний