Вибори в Україні: «нечесна гра» влади спотворює результати

Брюссель, 30 жовтня 2012

Президент Європейської Народної Партії (ЄНП) Вільфред Мартенс зробив наступну заяву після публікації попередніх результатів парламентських виборів, які відбулись у неділю в Україні:

“Проведення виборів в Україні не стало несподіванкою для міжнародного співтовариства. За останні два з половиною роки президент Янукович і його уряд були дуже послідовні у невілюванні демократичних досягнень Помаранчевої революції: організація політично мотивованих судових процесів для того, щоб посадити за грати ключових лідерів опозиції, таких, як Юлія Тимошенко, закриття незалежної преси, а тепер, проведення виборів в непрозорій і некоректний спосіб,” заявив Мартенс.

“На відміну від європейських соціалістів – які зробили незрозумілу заяву, що вибори були “такими, що відповідають закону”- заяви, зроблені місіями спостерігачів Європейського Парламенту, ПА ОБСЄ, ПА Ради Європи і ПА НАТО, вказують на “нечесну гру” влади країни під час цих виборів на користь правлячих партій (Партія Регіонів і Комуністична Партія) та перешкоджання опозиції. На жаль, спотворені результати цих виборів лише посилять позиції президента Януковича, який хоче зруйнувати Україну на її шляху до демократії, верховенства закону і євро-атлантичної інтеграції,” підкреслив ЕРР Президент.

“З іншого боку, якщо новий уряд партії Регіонів буде щирим у просуванні європейської інтеграції України, він повинен спочатку звільнити всіх політичних ув’язнених і відмовитись від авторитарних методів. Але в нинішніх умовах угода про асоціацію між Україною та ЄС не може і не буде ратифікована. У той же час, EPP буде повністю підтримувати основні опозиційні партії Батьківщину і УДАР у їх боротьбі проти авторитаризму”, додав Мартенс.

Згідно з офіційними результатами, Батьківщина (член ЕРР) набрала 24,6%  і УДАР (EPP кандидат) 13,5%.