Заручники виборів

Настільки непродуманих і непідготовлених виборів Україна не пам’ятає принаймні десятиліття.

Так, в Голосіївському окружкомі №211 за 12 годин 29.10.2012 було опрацьовано протоколи не більше 20 дільничних виборчих комісій (ДВК) – така динаміка роботи окружкомів на цих виборах. Помножте це на 80 виборчих комісій в окрузі №211 і Ви отримаєте тривалість безперервного засідання ОВК.  Можу побитися об заклад, що така ж ситуація і на інших округах по всій Україні.

Чинні парламентські вибори стали для нас випробуванням на витривалість в усіх смислах: історія або Доля випробовує на міцність українську демократію, і схоже, що поки що українське суспільство витримує цей нелегкий іспит. Проте є і інше випробування – це випробування на міцність членів ДВК.  Здоров’я у людей, задіяних на цих виборах – не залізне.  Після 12 годин присутності на нічному і ранковому засідання Голосіївського столичного ОВК стало зрозуміло, що ті члени тих 60-ти дільничних виборчих комісій, які чекають з великим нетерпінням своєї черги аби здати протоколи ДВК з підсумками голосування виборців – витримають навряд чи. Або принаймні не всі.

ВИБОРИ – ЦЕ ТОРТУРИ? АБО ХТО ІЗ ЗАКОНОДАВЦІВ ДУМАВ ПРО ЛЮДЕЙ?

Сказати що це (прийняття Закону про вибори в чинній редакції) була запланована диверсія – це не сказати нічого. Можна подумати що це славнозвісне наше слав’янське сподівання на авось. Проте, це в жодному разі не виправдовує законодавця: «Мало руки повиривати тим депутатам, які голосували за чинну редакцію Закону про вибори!» – саме такі думки висловлювали переважна більшість членів ДВК округу столичного №211, які вимушені чекати свої черги – аж до втрати свідомості, просто в коридорі, і ночувати в окружкомі фактично на коробках в нелюдських умовах: без води, їжі та інших елементарних умов. Навіть лавочок чи елементарно стільців на всіх не вистачило! Знову ж таки про людей ніхто у ВР і не подумав.

ЧОМУ ТАК ДОВГО?

Загалом Окружком витрачає від 30 хвилин і до 2-3-ьох годин (!) на опрацювання протоколу лише однієї ДВК на своєму засідання! Звідки береться (з чого складається) цей час?

По-перше, поки голова Окружкому зачитує результати голосування на дільниці, водночас інші члени комісії разом із адміном ОВК вносять данні про результати голосування на ДВК в комп’ютерну базу даних ЦВК. Сам цей процес надіслання запиту з ОВК на ЦВК і отримання відповіді – звіряння даних з протоколу на предмет помилок займає щонайменше 15 – 25 хвилин зазвичай. Сервер ЦВК через навантаження, DOS-атки хакерів або з інших технічних причин швидше відповідати не може. Весь цей час біля 300-400 людей чекають днями і ночами в нелюдських умовах своєї черги. Парадокс полягає в тому, що згідно присяги члена комісії свій пост вони покинути – не можуть! І водночас секретарі комісій ДВК – повинні днювати і ночувати у себе на дільницях, чекаючи моменту – чи все таки затвердять їм той протокол в окрузі і чи врахують його або ні. Людяно, чи не так? Одна жінка похилого віку при мені двічі втрачала свідомість у вестибюлі ОВК, хоча не минуло 12-ти годин від початку роботи ОВК по підрахунку голосів виборців. Попереду, ще щонайменше дві-три доби цього в прямому розумінні цього «стояння» на Окружкомах! Фізично  витримати це навантаження здатна не всяка здорова молода людина, що вже говорити про вагітних жінок, пенсіонерів та інших осіб «неспортсменів».

Загалом ці вибори нагадують важкі роди жінки, із 12-годинними важкими схватками-потугами і кесаревим розтином наприкінці.

МИ ВСІ ПОГАНО ВЧИЛИСЯ!

«МИ ВСІ ПОГАНО ВЧИЛИСЯ!»  Так каже одна моя знайома столична суддя. І з нею важко не погодитись.  Вибори насправді – це технологічно складний процес, який вимагає певного рівня знань, досвіду, сноровки.  Оскільки потрібно не тільки знати Закон про вибори (або принаймні його хоча б декілька раз прочитати), але й мати розуміння як його виконувати! Не всі юристи можуть похизуватися гарним знанням цього Закону. Пробачте, а що ми будемо виконувати, якщо ми не розуміємо навіть змісту? Принаймні 10-20% рядових членів  ДВК, включаючи голів, секретарів, заступників голів ДВК, заступивши на свої посади – були просто не спроможні виконувати свої обов»язки через власну некомпетентність! Сьогодні вночі був випадок, коли члени однієї ДВК 4 (чотири) рази не були в змозі скажімо звести баланс на дільниці. Сервер ЦВК постійно видавав помилку. Вочевидь дала взнаки втома та елементарні помилки через це.

Скажіть будь-ласка, чи це нормально, коли весь цей натовп у 500 осіб в коридорах окружкому повинен чекати поки якась там одна дільниця порахує щось там і звірить всі свої помилки протягом 3 (трьох) годин?! Вочевидь, ні!

 

Не останню роль в провалі в цій сфері (неготовність до виборів 2012) відповідальність лежить на самих членах ДВК (в т. ч. мова і про нездатності керівництва окремих членів ДВК елементарно своєчасно взяти самовідвід!), небажанні вчитись і самовдосконалюватись, небажанні членів ОВК та представників виборчого процесу витрачати кошти та час на навчання, професійну підготовку своїх людей – рядових членів ДВК завчасно усім цим премудрощам виборчого процесу.

p.s. Чому коли Ви сідаєте за кермо ДАІ вимагає від Вас наявність прав на керування? А якщо Ви стаєте на чолі ДВК, скажімо, ніхто не може перевірити Вас і рівень Ваших знань перед тим як доручити Вам найсвятіше – долю України і вибір її громадян?  Правий напевно був Ленін коли казав що у нас країною може керувати навіть кухарка.

 

Acerca de Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.