“Золотий абрикос” та “Молодість” завтра оголосять про колаборацію

Один із наймасштабніших кінофорумів СНД – МІжнародний кінофестиваль «Золотий абрикос» та МКФ “Молодість” оголошують про свою колаборацію.  Завтра, 26 жовтня, о 14:45 у залі «Сінематека» відбудеться прес-конфенеція, присвячена співпраці МКФ «Молодість», МКФ «Золотий абрикос» та програмі «Фільми без меж».

Фестивиаль “Золотий абрикос” нещодавно став “побратимом” МКФ у Ротердамі – голандський кінофестиваль запропонував співробітництво Єреванському фестивалю у цьому році. Окрім того, “Золотий Абрикос” співпрацює і з МКФ у Пусані – найбільшим кінофестивалем в Азії.  Легендарний французький шансоньє Шарль Азнавур цього року погодився співпрацювати з фестивалем.  Цьогоріч саме Єреванський кінофестиваль нагородив стрічку «В тумані» Сергія Лозниці Головним призом як «Найкращий фільм». Фільм глядачі «Молодості» мали нагоду переглянути позавчора.

На МКФ “Молодість” цього року приїхав Арутюн Хачатрян – засновник кінофестивалю “Золотий абрикос”. Пан Хачатрян є членом міжнародного журі цьогорічної “Молодості”.

Отже, цьогоріч два наймасштабніші фестивалі на просторах СНД вирішили зробити подарунок своїм глядачам. У програмі «Фільми без меж» будуть представлені два найяскравіші вірменські фільми цього року: «Якщо б усі…» Наталії Бєляускене (2012) і «Жанна та голоси» Мікаеля Ватиняна (2011). Зокрема, стрічку «Якщо б усі…» висунуто на здобуття премії «Оскар» у номінації «Найкращий іншомовний фільм» від Вірменії.

Фільм «Якщо б усі…» присвячено 20-й річниці державної незалежності та армії. Події у фільмі також розгортаються через 20 років після війни, коли російська дівчина приїздить до Вірменії, щоб знайти могилу свого батька. Він загинув у війні за Арцах, захищаючи батьківщину своєї коханої дружини. Його дочка приходить посадити дерево на могилі батька, щоб виконати його останнє бажання, але, виявляється, могила опинилась на іншому боці кордону.

Стрічка «Жанна і голоси» змальовує повоєнну Вірменію кінця 90-х років. Жанна вирушає у подорож через усю країну. Через справжню природу, через людей, яких вона зустрічає на шляху, через голоси та звуки, до яких вона дослухається, Жанна усвідомлює своє прагнення сприймати світ по-новому після війни. Вона шукає людину, чий голос покликав її.

Прес-служба МКФ “Молодість”