До засобів масової інформації України

Верховна Рада внесла до порядку денного засідання на 6 листопада (вівторок) проект закону № 9139 «Про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки, зменшення регуляторного тиску на суб’єктів господарювання – друге читання.

http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR061112.htm

Цим законопроектом, у лютому вже ухваленим у першому читанні, легалізується таке ганебне явище як догхантерство – полювання на домашніх тварин у місті.

Після широких протестів громадськості та публікацій у ЗМІ у вересні цього року до проекту профільним комітетом ВР (екологічним) внесено зміни, що багато в чому враховують висловлені громадськістю та Мінекології зауваження. Багато в чому, але не головном: в редакції комітету в проекті залишається норма про надання дозволів на ДОБУВАННЯ СОБАК І КОТІВ – у будь-який час і в будь-якому місці, забороненому для полювання.

Ось текст:

«Дозвіл на спеціальне використання об’єктів тваринного світу видається:
обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища – на добування вовків, лисиць, собак і котів бродячих, ворон сірих, сорок, граків, а також селекційного та вибіркового діагностичного відстрілу мисливських тварин для проведення ветеринарно-санітарної експертизи в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду;

центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері лісового та мисливського господарства, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань лісового та мисливського господарства – на добування кабанів, ланей, оленів європейських та плямистих, козуль, лосів, муфлонів, білок, бабаків, бобрів, борсуків, ондатр, куниць лісових та кам’яних, норок американських, на добування вовків, лисиць, собак і котів бродячих, ворон сірих, сорок, граків не в мисливський сезон або в заборонених для полювання місцях (крім об’єктів природно-заповідного фонду), лисиць і собак єнотовидних протягом року в місцях інтенсивного розведення дрібної дичини».

Тобто міські Києва та Севастополя та обласні держадміністрації наділяться правом надавати дозволи на добування (відстріл) собак і котів «бродячих». Такий же дозвіл на полювання на цих ДОМАШНІХ тварин надає орган виконавчої влади з мисливства – для відстрілу не в мисливський сезон (впродовж року) і у місцях, не відведених для полювання (таким чином, і в населених пунктах).

Слід зазначити, що такої норми немає в жодній державі світу!  Слід також згадати, що законодавство України не містить такого терміну, як «бродячі собаки й коти» та його визначення. Ст. 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження містить поняття визначення «домашні тварин» (до яких належать собаки й коти) та «безпритульні тварини», якими є «домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угрупування, здатні розмножуватись поза контролем людини». Немає критерію, за яким можна відрізнити безпритульну тварину, знищення якої, в тому числі шляхом відстрілу, категорично заборонено, від «бродячої тварини». Отже під знищення потраплять будь-які собаки й коти.

Це безпрецедентний законодавчий акт, ухвалення якого переведе Україну в розряд дикунських країн.

Внесення законопроекту на друге читання в останні дні роботи ВР старого складу свідчить про те, що його будуть ухвалювати. Адже новому складу ще довго буде не до того законопроекту, а по-друге, у новому складі ВР, де опозиція буде значно сильнішою, такий закон навряд чи можна буде протягнути.

Про такі наміри свідчать і інші обставини, зокрема:

Вилучення проекту зі списку призначених на друге читання у вересні та його блискавичне внесення до порядку денного за кілька днів до розгляду, що мінімізує можливості спротиву;

Внесення його до розгляду у такий період, коли заборонено масові заходи (у зв’язку з виборами) внаслідок чого неможливо навіть отримати дозвіл на пікетування ВР;

Цілковито подвійна позиція профільного комітету Семиноги: у вересні комітет дає негативний висновок щодо законопроекту, яким зазначає, що вади проекту носять системний характер і він навіть не може бути покращений та рекомендує відхилити його в повному обсязі, а вже 4 жовтня вносить свої розлогі зміни до нього та виносить на друге читання задля прийняття.

Лише втручання ЗМІ та громадськості може відвернути загрозу перетворення міст і сіл України на мисливські угіддя. Просимо допомоги!

 

Президент ГО «Інститут сучасних проблем України»

Старший науковий співробітник

Інституту всесвітньої історії НАН України

Завідувач лабораторії норми і права

УЦКД Міністерства культури України

Головний редактор газети «Контраст»

кандидат філософських наук, доцент

Метельова Т.О.

050-727-28-19

(044)513-94-52

голова ГО Дніпродзержинське товариство

захисту тварин «ZООщит»,

м. Дніпродзержинськ

Пікінер Є.В.

067-631-13-74

начальник департаменту

охорони тваринного світу

природних ресурсів

Міжнародного конгресу

захисту прав і свобод людини «Світ» м. Одеса

 Марченко О.В.

067-917-48-77

Голова ГО «Центр допомоги тваринам»,

Голова комітету з екології

Громадської Ради

при Раді Міністрів АР Крим

Піддубна М.Е.

тел. 0992307814

Від Громадської ініціативи

Форум допомоги

безпритульним тварин UA-VET                                       Шульженко І.В.

050-311-02-05

Голова Дніпропетровської

ГО ЗТ «Вірність»                                                                  Коновалова В.

 

Голова Дніпропетровської

ГО ЗТ «Друге життя»                                                           Середина О.Г.

Голова Кримської Асоціації

захисників тварин                                                                  Рожкова О.С.

050-988-84-09