Громадянське суспільство має стати рушійною силою європейської інтеграції України, заявив єврокомісар Штефан Фюле

21 листопада в Києві відбулася Перша річна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства. Діяльність платформи підтримує Європейська програма Міжнародного фонду “Відродження”.

У своєму вітанні учасникам конференції єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле підкреслив, що саме громадянське суспільство є рушійною силою й адвокатом реформ, необхідних для того, щоб прискорити політичну асоціацію й економічну інтеграцію України з ЄС.

 У листі єврокомісара також було надано оцінку ситуації в Україні після парламентських виборів. “Вкрай важливо, щоби українська сторона зробила конкретні кроки з урахування зауважень ОБСЄ щодо виборів. Склад українського парламенту має відображати справжню волю громадян”, йдеться у зверненні.

 У свою чергу голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що підписання Угоди про Асоціацію було відкладено через необхідність оцінити перебіг парламентських виборів, а також з огляду на проблеми з вибірковим правосуддям в Україні. На його думку, Україна має й далі реформувати свою судову систему та вирішити питання з політиками, які перебувають в ув’язненні. Голова Представництва ЄС в Україні наголосив, що політики мають нести відповідальність за свою дії, але їх кримінальне переслідування неприпустиме.

 Зі свого боку, перший Віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський наголосив, що євроінтеграція є основним стратегічним пріоритетом уряду та визначальним напрямом реформ. Він нагадав, що курс на вступ до ЄС закріплено в законодавстві України. За його словами, Угоду про асоціацію з ЄС може бути підписано 2013 року, тоді ж відбудеться й Саміт Україна-ЄС. При цьому він відзначив, що приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану неможливе, оскільки це “поза законом”, але Україна й далі вестиме економічну співпрацю з цими країнами.  Крім того, Валерій Хорошковський заявив, що частина Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка стосується створення зони всеохоплюючої та поглибленої вільної торгівлі, має запрацювати якомога швидше.

 Контакти:

Українська національна платформа

Форуму громадянського суспільства

Східного Партнерства

Андрій Когут

kohut.andriy@gmail.com