Група «Першого грудня»: вибори перетворили образ влади на скандальну карикатуру

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій сьогодні. Відомі інтелектуали обурені діями влади, але відчули «зміцнілу надію на здорові сили у нашому суспільстві» і вже найближчими днями оприлюднять своє бачення, що варто робити і як задіяти особисті і колективні зусилля для загального блага.

Сьогодні Ініціативна група «Першого грудня», до якої входять відомі інтелектуали та суспільні діячі, оприлюднила заяву з оцінкою виборчої та поствиборчої ситуації в Україні.

«За результатами голосування ми насамперед відчуваємо зміцнілу надію на здорові сили у нашому суспільстві — ті сили, які не залишилися байдужими, не продали свої голоси і в багатьох гострих ситуаціях не допустили у парламент відвертих шахраїв. В Україні є і національний, і демократичний дух, і його сили переважають», — підкреслили В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський.

Вони також додали, що «відчувають неспокій у суспільстві і бачать вияви волі людей обстоювати свій голос».

Моральні авторитети засудили дії влади: «Запевнення влади у демократичній бездоганності виборів залишилися порожнім звуком. Ми обурені тим, що у виборчий процес було залучено силові структури. Факти демонстративних порушень перекреслили демократичний характер виборів».

Ініціативна група «Першого грудня» вважає, що відповідальність за це повною мірою лежить на владі на чолі з президентом України.

«Фарс з багатоденними підрахунками голосів, страх перед мирними зібраннями, маніпуляції з результатами голосувань перетворюють образ впевненої влади у скандальну карикатуру, яка викликає подив у нашому суспільстві та в світі», — підкреслили учасники групи «Першого грудня» та відзначили, що «особливим цинізмом виглядає тиск на вже обраних депутатів».

У заяві водночас наголошено: «Досягнення справедливого і демократичного ладу всієї нашої держави — це справа не лише представників політичних сил з влади чи опозиції, а завдання всього народу».

Відтак В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський та Ігор Юхновський запропонують орієнтири для спільної праці, які міститимуться в «Українській Хартії вільної людини», яку оприлюднять уже найближчим часом.

«У цій Хартії хочемо представити своє бачення, що варто робити нам як єдиній спільноті і як задіяти особисті і колективні зусилля для загального блага», — сказали учасники групи «Першого грудня».

Довідка.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-у річницю референдуму. До складу групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

Контактний тел.: +380 63 628-68-69, Ярина Ясиневич news@1-12.org.ua

НИЖЧЕ — ПОВНИЙ ТЕКСТ ЗАЯВИ

 

Заява

Ініціативної групи «Першого грудня» з приводу парламентських виборів 2012 року

Київ, 28 листопада 2012 року

Вибори до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року потребують чесної і спокійної оцінки.

За результатами голосування ми насамперед відчуваємо зміцнілу надію на здорові сили у нашому суспільстві — ті сили, які не залишилися байдужими, не продали свої голоси і в багатьох гострих ситуаціях не допустили у парламент відвертих шахраїв. В Україні є і національний, і демократичний дух, і його сили переважають.

Ми бачимо, що запевнення влади у демократичній бездоганності виборів залишилися порожнім звуком. Жадібність забирає розум. Безумство і почуття безкарності штовхнуло багатьох засліплених владою негідників на спроби фальсифікацій, залякувань людей і побиття журналістів.

Ми обурені тим, що у виборчий процес було залучено силові структури. Факти демонстративних порушень перекреслили демократичний характер виборів. Відповідальність за це повною мірою лежить на владі на чолі з Президентом України.

Фарс з багатоденними підрахунками голосів, страх перед мирними зібраннями, маніпуляції з результатами голосувань перетворюють образ впевненої влади у скандальну карикатуру, яка викликає подив у нашому суспільстві та в світі.

Особливим цинізмом виглядає тиск на вже обраних депутатів.

Ми відчуваємо неспокій у суспільстві і бачимо вияви волі людей обстоювати свій голос.

Закликаємо всі політичні сили, яких об’єднують національні і демократичні цінності, діяти так, щоб виправдати людську довіру і надію.

Водночас пам’ятаймо, що досягнення справедливого і демократичного ладу всієї нашої держави — це справа не лише представників політичних сил з влади чи опозиції, а завдання всього народу.

Орієнтири для спільної праці ми, члени Ініціативної групи «Першого грудня», хочемо запропонувати в «Українській Хартії вільної людини», яку плануємо оприлюднити вже найближчим часом.

У цій Хартії хочемо представити своє бачення, що варто робити нам як єдиній спільноті і як задіяти особисті і колективні зусилля для загального блага.

Запорукою успіху наших спільних національних очікувань має бути віра, що при Божій допомозі та при щирій співпраці всього народу ми подолаємо негаразди та увінчаємо наші змагання справжньою перемогою.

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський