Що робити, щоб не бути без роботи? Поради для молоді

Контактна особа: Людмила Вільчинська

e-mail: press.info.vip@ukr.net

 

 

Що робити, щоб не бути без роботи? Поради для молоді

За даними державної служби зайнятості рівень молодіжного безробіття на Волині – один з найвищих в Україні (54,2% осіб до 35 років не можуть знайти роботу). У сільській місцевості ця проблема набуває ще гостріших обрисів. Нажаль, прогнози експертів на наступний рік не більш втішні: передбачається, що безробіття серед молоді і надалі прогресуватиме, а напруга у працевлаштуванні посилюватиметься.

Аби запобігти катастрофічним наслідкам таких тенденцій на Волині за підтримки Управління у справах сім’ї, молоді і спорту Волинським Інститутом Права здійснювався проект «Покращення професійного рівня, соціальної адаптації та рівня зайнятості Волинської молоді». В межах проекту апробували новітні механізми підвищення рівня зайнятості молоді. Акцент робився на залученні громадського та бізнесового секторів до вирішення проблеми молодіжного безробіття.

Зазвичай, вихід молоді на ринок праці відбувається після закінчення навчання, саме тоді вони вперше серйозно задумуються про пошук роботи. І саме на цьому етапі виникає найбільше проблем із реалізацією трудового потенціалу молоді. Відсутність професійного досвіду – ось від чого страждає переважна більшість випускників, бажаючих влаштуватись на роботу. Держава намагається стимулювати роботодавців брати на роботу саме молодих спеціалістів, але, по суті, не має вагомого регуляторного впливу на процеси працевлаштування молоді. Тому підхід, який виробили на Волині, здавалося б, простий і очевидний, але до недавнього часу не використовуваний.

У Волинському Інституті Права звернулися до сучасних тенденцій ринку, використали закони попиту та пропозиції і створили систему взаємовигідної співпраці. Що мається на увазі? Громадські організації – це реальна можливість набратись досвіду молодому поколінню. Зазвичай, до роботи у громадських організаціях долучають спеціалістів різних профілів, тому більшість людей із стандартними «неекзотичними» спеціальностями можуть знайти тут для себе цілу низку можливостей для професійної реалізації. З іншого боку, у НДО здебільшого не вистачає кадрів і там завжди раді бачити охочих попрацювати на волонтерських засадах. Зважаючи на такі особливості, громадські організації вирішили використати як базу для набуття досвіду молодими людьми.

А механізм такий: на Волині вперше в Україні створено Центр Інтернів, студенти та випускники, які хочуть набути досвід роботи, звертаються до Центру і там для їх підшуковують громадську організацію, якій потрібен працівник відповідної спеціальності. Після цього молода людина має можливість постажуватись у цій громадській організації на протязі певного часу (2-6 місяців), до того ж, стажування зазвичай проходить у позанавчальний час. Після закінчення стажування «інтерн» отримує сертифікат із зазначенням посади, яку він займав, та детальним описом усіх виконуваних обов’язків. У Центрі Інтернів усі бажаючі також можуть отримати консультації щодо профорієнтації й працевлаштування.

А ось декілька порад щодо ефективного працевлаштування для молодих людей, які не мають досвіду роботи від експертів Центру Інтернів:

Перш за все, потрібно запастись ентузіазмом та наполегливістю, поставити перед собою працевлаштування як ціль і, як то кажуть, вперед і з піснею!

Спеціалісти рекомендують насамперед озброїтись грамотно складеним резюме. Саме резюме служить візитною карткою шукача роботи. Обов’язкові частини резюме – це фотографія, контактна інформація, відомості про профільну й додаткову освіту, зазначення досвіду роботи (із зазначенням посадових обов’язків), рівень володіння комп’ютером, знання мов та професійно важливі особисті якості. Надсилаючи резюме через електронну пошту, потрібно потурбуватись про супровідний лист. Це внесе у ділове спілкування нотку особистого інтересу та свідчитиме про неабияку зацікавленість у здобутті тієї чи іншої посади.

Якщо зазначається контактний телефон, варто підкріпити резюме телефонним дзвінком – це чудова можливість встановити особистий контакт з роботодавцем і презентувати себе у телефонному режимі. Звичайно, дзвінок не гарантує того, що тут же послідує запрошення на співбесіду, але це гарантує, як мінімум, що резюме роботошукача стовідсотково розглянуть.

Якщо роботодавець зацікавився кандидатурою, наступним етапом для претендентів на заміщення посади стане проходження співбесіди. До цього раунду годиться підготуватись із неабиякою відповідальністю. Для початку необхідно визначити усі свої професійні та чисто особисті переваги, які можуть бути цікавими для роботодавця (це стане аргументами на Вашу користь), а також недоліки, на які роботодавець може звернути увагу. Звичайно, виправити їх часу не вистачить, але знаючи та усвідомлюючи свої слабкі місця, можна буде з гідністю «прийняти бій».

Необхідно подбати про зовнішній вигляд. Психологи стверджують, що перше враження складається протягом семи секунд, тому в основному воно завжди базується на візуальному сприйнятті, отож гарний охайний вигляд – запорука того, що перше враження про потенційного працівника буде, все-таки, позитивним.

Не слід забувати про посмішку та оптимістичне налаштування – це з одного боку, дещо послабить напругу того, хто прийшов на співбесіду, а з іншого – викличе аналогічні емоції та прихильне ставлення роботодавця.

І ще: потрібно дуже важливо вірити у себе і у свої сили. Пам’ятайте, що Ви маєте неабиякий потенціал, який тільки й чекає, щоб йому дали шанс для реалізації!