В Угорщині вшанували пам’ять жертв Голодомору

Серія масових заходів з ушанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні відбулася у Будапешті та місті Чомор.

Масові заходи з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів розпочалися урочистою ходою вулицями угорської столиці, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

«Голод. Геноцид. 1932-1933 рр. Українці пам’ятають – світ визнає» – такий транспарант несли учасники урочистої ходи, які пройшли шлях від Центру українською культури до Меморіального знаку жертвам Голодомору в Україні на майдані Петефі, де відбулося покладання вінків.

Вінки до «Свічки памяті» поклали керівники Державного самоврядування українців Угорщини, представники місцевих органів самоврядування українців чотирьох районів Будапешта, міст Варпалота, Вац, Весприйм, Комаром, Сейкешфегирвар, Сегед, Мішкольц, Ніредьгаза, а також посольства України в Угорщини.

«Ми, українці, яких доля розкидала по всьому світу, схиляємо голови перед пам’яттю жертв страшного Голодомору, подібного якому за масштабами не зазнав український народ за більш як тисячолітню історію. Висловлюючи щиру вдячність солідарній з нами Угорщині, парламент якої, поділяючи жалобу українців, рівно 9 років тому 24 листопада визнав Голодомор актом геноциду, ми молимось за кращу долю українського народу», – сказала під час церемонії голова Державного самоврядування українців Ярослава Хортяні.

Учасники церемонії, запаливши свічки, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Вінки від імені Державного самоврядування українців Угорщини та посольства України в Угорщині було покладено також до меморіального знаку з написом “Голодомор 1932-1933 років в Україні. Пам’яті мільйонів невинних жертв геноциду”, що встановлений у Меморіальному комплексі Gloria Victis (“Слава переможеним”) міста Чомор.

У будапештському храмі Святої Терези пройшла панахида за жертвами Голодомору та концерт-реквієм за участі Камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії.

http://ukrajinci.hu/oldal.php?style=fullhir&id=482