Зупинити титанову навалу!

22 листопада, у день проведення 12 сесії обласної ради, на майдані Корольова у Житомирі громада області за підтримки житомирської міської організації ВО «Свобода» провели акцію протесту з приводу чергової спроби «протягнути» на сесії надання погодження Дочірньому підприємству «Житомирбуррозвідка» НАК «Надра України» на розробку нових родовищ ільменіт-титанових руд на Житомирщині. Мова йде про Торчинське родовище загальною площею 6129 гектарів, яке розташоване на території Радомишльського, Коростишівського та Черняхівського районів.


Пікетувальники, а їх було більше 150 чоловік, вимагали не допустити прийняття такого рішення.
Більше того, представники громад населених пунктів Житомирщини, висунули більш широкі вимоги, прийняття яких убезпечить знищення Поліського краю.

До сесійної зали озвучити вимоги пікетувальників були запрошені співголова Гроомадського руху опору «Врятуємо Полісся!» Станіслав Гуменюк та голова Торчинської сільської ради (Коростишівський район) Ольга Фльорко. Підтримати селян Житомирщини приїхав і народний депутат України Євген Добряк.

— Ми були налаштовані радикально, — говорить Станіслав, — у разі незадоволення вимог, мали намір організувати під стінами обладміністрації наметове містечко. Вважаю, якби не наша акція протесту, влада б нас не почула.
— Якими були ваші вимоги до обласних депутатів?
— Перше — винести на обговорення 12 сесії обласної ради та прийняти рішення про скасування рішення 10 сесії обласної ради за № 609 від 7 червня 2012 року як такого, що суперечить вимогам українського законодавства та міжнародним нормативно-правовим актам. Нагадаю: в рішенні йшлося про надання дозволу на промислову розробку багатьох родовищ титанових руд по всій Житомирщині. Зокрема виділено землі під розробку Злобицького родовища титанових руд загальною площею 842,15 га, що призведе до знищення р.Ірші, загрожує не тільки Чоповичам та навколишнім селам, а всім селам вниз по течії річки, Малину.
Друге — не виносити на обговорення сесії проект рішень про надання погодження дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Житомирбуррозвідка» щодо отримання спеціальних дозволів на користування надрами» з метою промислової розробки Торчинського родовища титанових руд площею 6129 гектарів та промислової розробки з метою видобування Кропивенського родовища титанових руд на землях запасу Ягодинської сільської ради Володарсько-Волинського району на площі 154,7 гектара.
Третє — накласти мораторій на розгляд та прийняття обласною радою рішень щодо надання погоджень на користування надрами, допоки на вищому законодавчому рівні не буде узгоджено українське законодавство з вимогами Орхуської конвенції, усунено всі суперечності та непрозорості нормативно-правових актів, які регулюють питання охорони навколишнього природного середовища та використання надр.

Якби не пікет під стінами облради, хтозна, які б рішення були прийняті. Депутати облради все таки прислухалися до вимог й питання про дозвіл на розробку Торчинського родовища не виносили на розгляд сесії.
Хоча як не закликало обласне керівництво, що все буде добре, їдьте- не мерзніть, мітингуючі не вірили владі й не розходилися аж до закінчення сесії, майже до 15 години дня. І це було правильно, адже наприкінці роботи сесії в питаннях «додатково» «слуги» народу спробували протягнути рішення про задоволення прокурорського подання щодо скасування рішення обласної ради від 17.05.2011 р. за №211 за яким при розгляді даних питань все-таки потрібно враховувати погодження місцевих рад усіх рівнів. Якби депутати 22 листопада задовольнили прокурорське подання, то це б відкрило всі шляхи добувничим компаніям на захоплення й плюндрування наших земель.
«Отже, ми сьогодні здобули певну перемогу. Одну з наших вимог було виконано: питання надання погодження на промислову розробку Торчинського родовища не розглядали. Ми дали відсіч прокурорським намаганням усунути громади населених пунктів від прийняття доленосних для них рішень, – говорить координатор громадського руху Врятуємо Полісся по Радомишльському районі Юрій Докиль, – але вимогу щодо скасування рішення від 7 червня не було задоволено. Дане питання ставилося на голосування, але не вистачило голосів для прийняття рішення».

Під час обговорення питань, й невдалого голосування за скасування рішення від 7 червня, представники мітингуючич, які були присутні в сесійній залі, скандували вигуками «Ганьба обласній рад!», їхні викрики підтримали депутати від опозиції!

20 грудня обласна рада має намір повернутися до розгляду даних питань. Громадський рух опору «Врятуємо Полісся!», опозиційні політичні партії, усі, хто не байдужий до долі Полісся, а таких стає все більше, готуються до більш масштабнішого пікетування та радикальних дій.

20 грудня буде вирішальний бій за долю Поліського краю. Селяни Житомирщини мобілізують усі сили й закликають усіх приєднуватися до їхньої боротьби, адже це екологічна проблема не лише Житомирщини. Якщо сьогодні не підтримати поліщуків, то завтра вся Україна стане на порозі грандіозних екологічних катастроф.

Розробка нових титанових родовищ (а це стосується не лише Житомирщини: заплановано розробку на Київщині (Тарасівсько-Таращанське родовище більше 2,5 тис. га), на Черкащині (Носачівське родовище), Видобування сланцевого газу, розробка нової атомної карти України, будівництво малих ГЕС у Карпатах, нищівне вирубування лісів, масова розробка гранітних кар’єрів – це все елементи одного підступного плану перетворення України на сировинний придаток, знищення унікальної екосистеми, повільний геноцид українців.

Контакти:
Станіслав Гуменюк
067 7383550