Гірка правда про солодке життя

Цього року багато чиновників, які відповідають за харчування в закладах шкільної та дошкільної освіти, вирішили влаштувати «солодке життя» не тільки дітям, але й собі. Ось декілька прикладів.

На початку осені (11.09.2012 р.) Харківське КП «Комбінат дитячого харчування» провело тендер на закупівлю цукру. Договір було укладено на закупівлю 31 646 кг продукту вартістю у 268 991 грн., тобто 8,5 грн. за 1 кг.

Тим не менш, загальновідомо, що середня ціна цукру на ринку приблизно 6-7 грн. Ці ж таки цифри підтверджує і сайт Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу, який станом на 11 вересня 2012 року показує ціну на цукор – 6.22 грн./кг. Виконуючи нескладні математичні підрахунки, виявляємо, що різниця між закупівельною та ринковою цінами становить 2,28 грн./кг. Здавалося б, смішні гроші, але це 37% (!!!) від загальної вартості грошей, заплачених за цукор Харківським КП «Комбінат дитячого харчування». Тобто, можемо допустити, що у підсумку 72 152,88 грн. розійшлися по кишенях !!!

Приклад № 2.

Відділ освіти Чугуївської міської ради проводив ряд тендерів із закупівлі продуктів харчування для закладів освіти.

Один з них – тендер № 281276 (опубліковано у «Віснику державних закупівель» №109 (711), 10.09.2012 р.) За цим тендером управління освіти у жовтні уклало договір на закупівлю 3500 кг. цукру за ціною 9,35 грн. (без ПДВ). Хоча могли б закупити за 6,29 грн. за кілограм. Саме такою була роздрібна ціна 1 кг. цукру у жовтні за даними НДІ «Украгропромпродуктивність» (а у разі закупівлі без ПДВ, вона була б меншою ще на 20 %).

У цьому «відкритому» тендері брало участь аж два (!) підприємця. На наше велике здивування, різниця в цінах, які запропонували вони за 1 кг. цукру, становила 0,33 грн. Перемогу отримав ФОП Малецький Ю.П. Повна вартість пропозиції переможця – 33775,00 грн. У порівнянні з ринковими цінами переможець завищив вартість аж на 14379 грн.

Отже, формально правила проводження тендерів було виконано. Проте кількість конкурентів (аж два), «величезна» різниця у ціновій пропозиції та головне завищена вартість чітко показують: це був лише вдалий «дерибан» державних коштів. Ну, звісно ж, така спокуса – продати державі цукор через своїх людей за подвійну ціну.

З цього приводу ми вже звернулися до обласної прокуратури та до УБЕЗ МВС у Харківській області. Розпочато розслідування. Проте почали чомусь саме з тих, хто виявив факт ймовірних корупційних дій.  Олександра Сулиму викликає за вимогою прокурора слідчий як свідка, щоби перевірити, що заява не надійшла від аноніма. Так автору цієї публікації й звернення до правоохоронних органів пояснили необхідність візиту до правоохоронних органів.

Далі буде…

Олександр Сулима

—————————-

група в Facebook

Фотографії документів, які згадуються в публікації