Міністерство юстиції і когнітивний дисонанс

У зв’язку з оприлюдненням Вищим адміністративним судом України Довідки щодо вивчення та узагальнення практики застосування під час розгляду та вирішення впродовж 2010-2011 років справ стосовно реалізації права на мирні зібрання (збори, мітинги, походи, демонстрації тощо) “Майдан-Моніторинг” звернувся до Міністерства юстиції з пропозицією видати і розмістити на офіційному сайті Міністерства відповідне офіційне ж роз’яснення щодо нечинности в Україні т.зв. “указу Президії Верховної Ради СРСР від 28.07.88 №9306-ХІ “Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР”.

“Міністерство справедливости”, як читач побачить з відповіді, цього зробити не схотіло:

Воно, звісно, “нє – то нє”, але варто  зазначити таке:

а) Попри намагання обгрунтувати своє небажання офіційно поховати совковий указ правовими нормами, які нібито забороняють чи не дозволяють Міністерству робити висновки про чинність чи нечинність, саме ж Міністерство чомусь раніше не сумнівалося впевнено стверджувати, що “указ є чинним у частині, що не суперечить Конституції” (лист від 24.10.11 №15783-0-26-11/102, лист від 18.07.12 №808-0-3-12/7.1).

б) Ніщо чомусь не заважає Мін’юсту в інших випадках прикрашати свій офіційний сайт “роз’ясненнями“.

в) Найцікавіше. Попри переконаність МЮ у тому, що “вирішення питання про відповідність зазначеного Указу […] належить до компетенції Конституційного Суду України”, це абсолютно не так, у чому нескладно переконатися, зазирнувши до Конституції України, ст.150, де визначено компетенцію КСУ. Вміщене у листі МЮ від 18.07.12 посилання на рішення КСУ №2-зп 1997 року є геть недоречним, оскільки там йдеться про належність до компетенції КСУ питань про конституційність актів колишньої Президії Верховної Ради України, а не СРСР. Відчуйте різницю.

Ми не будемо більше “діставати” з цього приводу Міністерство юстиції: на наш погляд, тут все зрозуміло. Як би там не було – совковий указ здох. І якщо комусь у владі не хочеться ту дохлятину поховати – це характеризує владу, але не змінює самого факту.

Олександр Северин, к.ю.н.,

“Майдан-Моніторинг”