Представлення результатів кампанії «Помста за розкол країни»

11 грудня під монументом Незалежності активісти Громадянського руху “Відсіч” дали прес-конференцію, на якій журналістам було представлено результати кампанії “Помста за розкол країни”, ініційовану цим рухом. Про подію повідомив сайт “Вставай і дій!”

Кампанія «Помста за розкол країни» проходила на волонтерських засадах з травня до кінця жовтня в усіх регіонах України, окрім Чернігівщини, і була спрямована на недопущення до влади та/або відсторонення від неї тих політичних сил і політиків, які в будь-який спосіб сприяли прийняттю закону «Про засади державної мовної політики». Після того, як Президент України Віктор Янукович підписав закон «Про засади державної мовної політики» він також став об’єктом кампанії «Помста за розкол країни».
Під час прес-конференції під відкритим небом учасники кампанії утворили «живий намет», — один був намет з округу № 222 у Києві, який став першим з усіх антиагітаційних наметів, які в Україні (а може й у світі) з’явилися під час виборів вперше в історії. Загалом же агітаційні матеріали кампанії були поширені у 84 містах, 18 селищах, а також у понад сотні сіл. Кампанія охопила 108 округів і 64 кандидатів в депутати, з яких 21 програв вибори, в округах ще двох (Богдана Губського і Віталія Травянка) вибори були визнаними такими, що не відбулись, четверо (Адам Мартинюк, Катерина Ващук, Володимир Зубанов і Олександр Єфремов) не стали висуватись в округах й пішли за партійними списками, а один депутат (Олег Черпіцький) взагалі не став балотуватись.
Участь у прес-конференції взяв і «представник правоохоронних органів». Перевдягнутий під міліціонера молодий чоловік повідомив, що за час кампанії було зроблено понад 150 спроб завадити її проведенню – напади на активістів, їх побиття, залякування, перешкоджання поширенню листівок, розбиття фото- і відеотехніки, конфіскація і крадіжка листівок та іншого майна активістів тощо з боку міліції, чиновників, членів різних партій та невідомих осіб. Правоохоронними органами було затримано 37 активістів, складено 36 протоколів про адміністративні правопорушення, за якими проведено 16 судів і 9 адмінкомісій і винесено 12 штрафів. Більшість штрафів були по 51 грн., однак 3 з них – по 340 і 2 – по 1360 грн. Активісти виграли 9 судів, а 2 з 12 штрафів були скасовані апеляційними інстанціями. Останній суд відбувся вчора у Донецьку, ще один має відбутися в лютому в цьому ж місті. Вже після виборів було відкрито і ведеться кримінальне провадження за фактом перешкоджанню Віталію Журавському у веденні передвиборчої агітації. Два тижні тому, не зважаючи на те, що вибори давно скінчилися, одному з київських активістів винесли застереження щодо неприпустимості неправомірних дій проти Партії регіонів та депутата Журавського, для чого до Києва приїздив міліціонер з Черняхова. Його колега з Коростишева також приїздив до столиці й шукав ще двох активістів.
Громадянський рух «Відсіч» повідомив, що кампанія «Помста за розкол країни» не закінчилась, оскільки кінцева мета її ще не досягнута. Тому й надалі активісти вестимуть діяльність на зниження рейтингу провладних політиків та політичних сил вже з прицілом на 2015 рік, а також візьмуть участь у виборчій кампанії в 5 округах,де мають відбутися повторні вибори.

Враховуючи особливу алергію влади до наметів на Майдані, активісти не встановлювали намет у звичайний спосіб, а утворили його, ставши вчотирьох замість каркасу та тримаючи тента на собі.