Влада закриває рота громадським активістам?

10 грудня близько. Подвір’я Генеральної прокуратури України у м. Києві. Сюди разом із снігопадом прийшли близько 30 громадських активістів  з акцією протесту «За Риму! За Конституцію!». Міліція намагалась завадити проведенню акції, та згодом вона відступила під прицілами відео -та фотокамер журналістів. Учасники акції вимагали припинити переслідування Рими Білоцерківської, батька та сина Олексевичів.

Скелети із шафи ГПУ

27 листопада суддя Северодонецького міського суду Юхимук Р.С. виніс постанову про розшук та арешт правозахисниці Рими Білоцерківської у справі 8 річної давнини, коли вона зупиняла незаконне будівництво магазину у подвір’ї житлового будинку. Тоді будівельники напали на жінку.

Активісти стверджують, що постанова була винесена з численними порушеннями, оскільки суддя Юхимук Р.С. 22 листопада взяв самовідвід і не мав права повторно розглядати дану справу. Окрім цього, суддя покинув нарадчу кімнату до винесення рішення.


Юрист громадської організації “Правовий простір” Лариса Брильова каже, що всі ці факти говорять про цілеспрямовану кампанію на ув’язнення правозахисниці Рими Білоцерківської, яка має активну життєву позицію.

“Рима Білоцерківська – це людина, яка завжди проявляла громадянську мужність і завжди допомагала громадянам міста. Багато хто не знає, як вона допомагає школі-інтернату. У неї є меблевий бізнес і вона матеріально допомагає тим, хто приходить до неї з проханням. … Рима надихнула нас. Ми зіштовхнулись із каральною системою, яка знищує людину. Ми побачили судове засідання із Тимошенко, як все відбувалось, а тут можете уявити, що робить влада знизу, з простим пересічним українцем? Ми зрозуміли, що можна захиститись законом і Конституцією. Треба тільки вміти. І Рима доводить це людям, розповідає, розповсюджує ці знання, як захищатися від податкової, від пенсійного фонду, який вони зареєстрували на приватних осіб. А цій владі це не потрібно. Вони ж грабують націю. Їм це не потрібно, аби люди були свідомі, щоб відчували себе громадянами України… Влада переслідує таких людей, як Рима”.

Ведучий мітингу зателефонував обвинуваченій під час протесту. Із звернення до учасників акції видно, що захисниця малого бізнесу не збирається зупинятись, а й активно продовжувати свою діяльність. Вона також закликала повірити в себе, в громадян, які є власниками цієї держави.

Акцію організували Асамблея громадських організацій малого і середнього бізнесу України, громадський рух «Вільний простір» та Демократичний Альянс.

Громадянська активність Олексевичів. 

Роман Олексевич

14 листопада Роман Олексевич дізнався, що неподалік села Гайок невідомі особи чинять свавілля – перевіряють автомобілі на дотримання норм вантажоперевезень і беруть хабарі за дозвіл проїзду «негабаритних» машин. Суми коливались від 100 до 400 грн. Батько Роман разом зі своїм сином-студентом Назарем, який є позаштатним кореспондентом газети “Край”, приїздили на вказане місце і почали відеозйомку.  Представники РДА і ДАІ відмовились показувати свої документи. Олексевич старший стверджує, що правопорушники не мали при собі ні сертифікатів на вагу, ні скерування на проведення перевірки. Олексевичі зателефонували у міліцію. Але тут їх чекає несподіванка, заступник начальника Кам’янка-Бузького РВВС наказав затримати активістів. Під час “пакування” представники правоохоронних органів відібрали відеокамеру і пошкодили її. Активістів били, а Назара душили. Після пригод обоє зняли побої у лікарні.

Назар Олексевич

Олексевичі подали скаргу в прокуратуру стосовно неправомірних дій міліції. Та слідчий Кам’янка-Бузького РВ ГУ МВС України у Львівській області капітан В. Андрушків порушує кримінальнусправу проти активістів  «за ознаками хуліганських дій». За переконанням слідчого, Олексевичі «почали чинити опір працівникам Кам’янка-Бузького РВ ГУ МВСУ», що тягне за собою від 2 до 5 років ув’язнення.

Олексевичі переконані, що їх таким чином змушують припинити свою громадську діяльність.

Микола Мирний

Радіо “Домівка”