Amnesty International: Зміни на краще як наша мета – список бажань щодо захисту прав людини у 2013 році

У правозахисному русі, як і в житті, новий рік приносить як свіжі виклики, так і можливості для змін.

Оскільки 2013 рік вже розпочався, співробітники, активісти і прихильники Amnesty International у всьому світі готуються до ще одного року важкої боротьби за права людини.

Глобальні кампанії орієнтовані на далекосяжні зміни в сфері захисту прав людини, зокрема, із метою домогтись куленепробивного договору про торгівлю зброєю, прискорити ходу до припинення смертної кари і вимагати гідності для найбідніших, права яких зазнають найбільших утисків. Організація також сподівається досягти значного поступу в широкому колі інших питань в галузі прав людини на регіональному та локальному рівнях у всіх країнах світу.

Ми зв’язалися з деякими працівниками Секретаріату Amnesty International, розташованого в Лондоні, для того щоб з’ясувати, які надії на позитивні зміни вони мають на цей рік.

Ось дещо з нескінченного переліку складних ситуацій, з якими вони мають справу.

“Ми сподіваємось, що уряди в усьому світі, а з ними і ООН, будуть в 2013 р. вживати прямих заходів для забезпечення захисту прав людини, щоб кожен міг насолоджуватися своєю гідністю та свободою. Ми потребуємо, щоб вибіркове правосуддя і замовчування нарешті припинились” – каже Саліл Шетті, генеральний секретар Amnesty International.

Філіп Лутцер, директор програми по Близькому Сходу і Північній Африці, говорив про Сирію, де жорстокі урядові репресії проти мирних демонстрантів стрімко переросли у внутрішній збройний конфлікт між урядом і опозиційними силами, поширившись на всю країну – і, згідно з даними ООН, починаючи з лютого 2011 р., забралижиття вже більш ніж 60 000 чоловіків, жінок та дітей.

“Ми сподіваємось, що в 2013 р. побачимо кінець – і чим швидше, тим краще, – кричущої нездатності Ради Безпеки ООН до рішучих дій перед лицем невпинно зростаючої кількості грубих порушень прав людини, військових злочинів і злочинів проти людства в Сирії. Передача жахливої ситуації в країні на розгляд Міжнародного Трибуналу стане чітким сигналом, що винні у таких порученнях, будуть передані в руки правосуддя. Також всі країни, що впливають на сторони конфлікту, і не лише ті, що поставляють зброю, повинні очікувати на тиск з боку громадськості, щоб припинити «сліпі» атаки на заселені території, що спричиняє великі втрати серед мирних жителів. Також після закінчення боїв вони повинні бути готовими попереджати можливі репресії, якими дехто погрожує уже зараз”.

Поль Ріґо, заступник директора програми по Африці, має надію, що мирні жителі будуть краще захищені в збройних конфліктах на всьому континенті.

“В країнах Африки, де збройні конфлікти наражають на небезпеку мирних жителів, включно з Демократичною республікою Конго і Малі, ми хочемо бачити відповідальне ставлення сил безпеки до своїх обов’язків щодо захисту мирних жителів і утримання від порушень прав людини в ході військових чи антитерористичних операцій. Разом з тим, військові загони мусять зменшити свої атаки на мирних жителів”.

Хав’єр Цуніга, спеціальний радник Amnesty International, після повернення з зустрічі з новим президентом Домініканської республіки в кінці 2012 р сказав:

“Настав час для Домініканської республіки по-справжньому реформувати сили поліції і зупинити зростаючу кількість вбивств і тортур, до яких вони мали відношення. Новий президент усвідомлює необхідність змін і зараз політика змушена буде трансформуватись в конкретні зміни для всіх домініканців в 2013 р.”.

“Ми сподіваємось, що недавнє обурення громадськості, яке викликали замах на дівчинку в Пакистані і смерть молодої дівчини внаслідок групового зґвалтування в Делі, вплинуть на реальні зміни в житті звичайних жінок і дівчат Південної Азії, що стикаються з  випадками насильства в своєму буденному житті” – каже Кетрін Бабер, заступник директора програми з Південно-Східної Азії.

“Ми сподіваємось, що держави в усьому світі приймуть закони, спрямовані проти гендерного насильства і дискримінації, включно з насильством щодо жінок через їхню релігійну, етнічну, кастову чи ще якусь іншу ідентичність. Закон повинен використовуватись для захисту, а не для переслідування людей, які хочуть користуватись своїми правами, не зашкоджуючи іншим. Захисники прав людини, особливо ті, що захищають права жінок, сексуальні та репродуктивні права, і ті, хто бореться за права ЛГБТ, фактично стають жертвами дискримінації, утисків і насильства. Права всіх людей, включно з правами захисників прав людини, повинні бути захищені” – каже Стефані Шлітт, дослідник і радник з питань ґендеру.

“Я б хотів, щоб законодавці, судді та державні чиновники здійснювали рішучі, позитивні дії для забезпечення рівності перед законом і відмови від дискримінації, де б вона не відбувалася. Було б чудово побачити як, наприклад, африканські лідери засуджують гомофобні напади і накладають вето на законопроекти, спрямовані на переслідування геїв, лесбійок, бісексуалів та трансгендерних людей. Я також хотів би закінчити рік з рішенням Верховного суду США про скасування “Закону про шлюб” і підтвердження рівноцінності цивільного шлюбу” – зазначає Майкл Бохенек, директор з питань права і політик.

“У 2013 р. ми очікуємо від європейських країн і ЄС в цілому вжиття рішучих заходів для боротьби з дискримінацією в Європі. Зокрема, ЄС та його держави-члени повинні ефективно протистояти дискримінаційній політиці і практиці стосовно ромського населення та інших меншин у сфері освіти та житла. Ми сподіваємось, що Європейська комісія почне активно використовувати існуючі інструменти для забезпечення дотримання державами-членами ЄС антидискримінаційного законодавства” – каже Марек Марчинський, заступник директора програми по Європі та Центральній Азії.

“Ми, як і раніше, спостерігаємо за урядами, що вирішують саджати у в’язницю і переслідувати людей, які виступають проти репресій. Але я сподіваюся, що в 2013 р., за кожну Pussy Riot чи Лю Сяобо, ми знову побачимо тисячі людей, які вимагатимуть, щоб несправедливість була проігнорованою” – Емілі Невинс, директор програми з організації кампаній.

“Ми сподіваємося, що в 2013 р. уряди будуть виконувати свої зобов’язання щодо здійснення освітньої роботи з прав людини та навчання для всіх – у відповідності до Декларації ООН “Про освіту і навчання в галузі прав людини”, що була прийнята трохи більше року тому. Одна з головних перешкод на шляху реалізації прав людини – це недостатня поінформованість та повага до них. Освіта в галузі прав людини дає людям можливість користуватися і здійснювати свої права, а також поважати й охороняти права інших, – і водночас притягувати до відповідальності тих, хто грубо порушує права людини. Разом з проведенням кампаній, адвокацією і нашою дослідницькою роботою, освіта в галузі прав людини для Amnesty International та інших учасників світової правозахисної спільноти є дуже важливим компонентом боротьби за зміни в правах людини в 2013 р.” – Сне Аврора, менеджер з міжнародної освітиа в галузі прав людини.