В аптеках зобов’яжуть установлювати нормальні пандуси

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров’я розробити разом із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зміни до умов ліцензування аптек, а також медичних закладів, які б гарантували вільний доступ до приміщень людям з обмеженими можливостями. Приводом для такого доручення стало рішення Дніпропетровського апеляційного суду від 11 грудня 2012 року за позовом Дмитра Жарого, що пересувається на візку.

 Цього разу ліцензійні вимоги до технічних умов приміщень медичних закладів повинні бути однозначними, добре продуманими, а їх виконання – обов’язковим для всіх.

 Свого часу Дмитро Жарий проходив навчання на тренінгу “Стратегічні судові позови з протидії дискримінації”, який організовувала ХОФ “Громадська Альтернатива”, яка входить до Коаліції з протидії дискримінації в Україні, за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”. Саме там зародилась ідея, що потрібно спробувати через суд змінити практику деяких аптек встановлювати пандуси “для галочки”, якими люди на візках не можуть користуватися.

 У зв’язку з неправильно встановленим пандусом Дмитро Жарий не мав змоги потрапити до місцевої аптеки. Суд зобов’язав Державну службу з лікарських засобів розглянути питання щодо анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами цієї аптеки згідно з законом “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”.

 “Ця проблема стосується не тільки мене одного, вона зачіпає всіх інвалідів в Україні й не обмежується тільки аптеками. Тому я вирішив спробувати створити прецедент, який зможе продемонструвати, що людина з інвалідністю може відстояти свої права в суді, оскільки я адвокат і знаю не тільки свої права. Всю роботу я роблю сам, сам і несу всі витрати. У переліку позовних вимог я навмисно не згадав жодної гривні компенсації заподіяної мені моральної шкоди, щоб ні в кого не було приводу звинуватити мене в тому, що я це роблю з меркантильних міркувань”, – розповів Дмитро Жарий.

 Коаліція з протидії дискримінації в Україні висловлює сподівання, що ініціатива Кабінету Міністрів щодо зміни умов ліцензування аптек, а також медичних закладів, які б гарантували вільний доступ до приміщень людям з обмеженими можливостями, стане першою, але не останньою з тих, які буде спрямовано на реальну протидію дискримінації.

 Нагадаємо, що 4 жовтня 2012 року набув чинності закон “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, який не тільки забороняє дискримінацію, зокрема й за ознакою інвалідності, але й установлює обов’язок держави застосовувати позитивні дії – “спеціальні тимчасові або постійні заходи, спрямовані на усунення юридичної чи фактичної нерівності у можливостях для особи та/або групи осіб реалізовувати рівні права і свободи, надані їм Конституцією і законами України”. Одначе, за словами активістів, подальші зміни до законодавства, необхідні для ефективного виконання закону, державні органи розробляють досі.

 Контакти:

“Верховенство права”

Ліана Мороз

(044) 482 03 63

moroz@irf.ua