Благодать: На думку влади, у 2012-му році мирним зібранням ніхто не перешкоджав

У рамках здійснюваного Інформаційним центром “Майдан-Моніторинг” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” щорічного дослідження стану дотримання в Україні права на мирні зібрання ми спитали у Генеральної прокуратури таке:

1. Кількість справ, порушених в Україні за ст.340 КК України (“Стаття 340. Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”).

 2. Кількість актів прокурорського реагування (протестів, приписів, подань, постанов) щодо порушення органами державної влади, місцевого самоврядування, посадовими особами права на мирні зібрання в Україні.

Напевно, мало хто сперечатиметься, що зі свободою мирних зібрань в Україні не все гаразд – місцеві самоврядувальники свавільно приймають акти, що обмежують реалізацію права, суди масово задовольняють рясно ініційовані місцевими ж владами позовні заяви про заборону мирних зібрань, міліція буває, м’яко кажучи, не надто толерантною. Але, як бачимо з відповіді Генеральної прокуратури, Генеральну прокуратуру це, скажімо так, якщо і цікавить, то не дуже. А жодного “незаконного перешкоджання” міліцією не зареєстровано.

До речі, за раніше наданою на аналогічний запит інформацією, так саме не порушувалося кримінальні справи за перешкоджання мирним зібранням і 2011-го року, і 2010-го (а прокурори так саме не казали про кількість актів прокурорського реагування). Благодать.