Дубенські міліціонери вважають патріотичне виховання підривною діяльністю?

16 лютого 2013 року в м. Дубно Рівненської області близько  п’ятнадцятої години місцевими правоохоронними органами  без поважних причин  в центрі міста були затримані четверо членів Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний Альянс».

Маючи бажання ідентифікувати місцевих хлопців, працівники міліції забрали вищевказаних осіб  у відділок, де відразу ж відібрали у них мобільні телефони, сказавши, що є наказ начальника міліції, який забороняє здійснювати дзвінки у відділку, проте відмовились показувати цей наказ.

Міліціонери завідомо знали, що затримані є членами «Національного Альянсу» і почали розпитувати про організацію. Отримавши відповідь, що «Національний Альянс» займається патріотичним вихованням молоді, міліціонери назвали це підривною діяльністю, хлопців – організованим злочинним угрупуванням. Зі сторони працівників міліції було висловлене припущення про необхідність впливу СБУ на діяльність молоді.

По тому, хлопців обшукали. В одного з них правохоронці забрали пневматичний пістолет. Записавши всі персональні дані, працівники міліції під тиском провели фото- та відео-зйомку, та взяли вібитки пальців. Необхідність взяття відбитків пальців аргументували тим, що якщо знайдуть тіло когось із хлопців, за відбитками пальців можна буде легко ідентифікувати особу.

Після цих дій, частину хлопців по одинці відводили в окремі кабінети та допитували. Розпитували про «Національний Альянс», мету організації, діяльність, місця зборів, намагались випитати імена та прізвища членів організації.  Під час допитів на хлопців проводився пчсихологічний тиск, який супроводжувався нецензурною лексикою.

В результаті цих дій не було складено жодного протоколу та не було названо причини затримання хлопців.

18 лютого до відповідного відділу міліції підійшли місцеві журналісти з вимогою прокоментувати затримання активістів «Національного Альянсу», однак правоохоронці не змогли пояснити причину затримання та відмовились назвати осіб, які проводили затримання.

Такі дії правохоронних органів по відношеннню до членів «Національного Альянсу» є неправомірними, затримання хлопців проводилось з порушенням,  а відбитки пальців були взяті безпідставно.

На захист активістів став народний депутат України Андрій Парубій, який надіслав відповідні звернення до Прокуратури та МВС України з вимогами встановити та покарати винних  у неправомірних діях дубнівських міліціонерів по відношені до членів «Національного Альянсу».

Прес-служба ВМГО «Національний Альянс»