Кращий матеріал про захист прав людини в Україні

Спеціальна номінація «Кращий матеріал про захист прав людини в Україні»

Критерії:
– Професійна якість матеріалу,
– Глибина розкриття правозахисної тематики,
– Зрозумілість та ефективність викладення матеріалу для читача,
– Повнота інформації, зручність у використанні,
– Актуальність та наявність конкретних прикладів вирішення проблем.

       
Спеціальна номінація на кращий матеріал за тематикою захисту прав людини в Україні заснована у 2013 році Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки посольства Великої Британії в Україні. Вона є особливою, адже попри гарантії Конституції України щодо забезпечення прав та свобод громадян згадування про їхні порушення в ЗМІ та в різноманітних звітах як громадських організацій так і міжнародних організацій за останні декілька років стають все частішими. Підтвердженням цього є той факт, що за кількістю скарг, що знаходяться на розгляді в Європейському суді з прав людини, Україна посідає п’яте місце в Європі.

Тоді як кількість рекомендацій країн-членів ООН щодо покращення ситуації з правами людини в державі, які Україні отримала 24 жовтня на засіданні Ради ООН з прав людини в Женеві в рамках Універсального періодичного огляду*, зросла з 40 рекомендацій у 2008 році до 145 у 2012-му. Міжнародною спільнотою основну увагу було звернено на подолання дискримінації в Україні, становлення верховенства права, запобігання тортурам, а також питанням, пов’язаним із судоустроєм, правом на справедливий суд, права жінок та дітей та інші.

З огляду на це, ціллю даної номінації є відзначити журналістські матеріали, котрі виявляють системні проблеми у сфері захисту та забезпечення прав людини в державі, та пропонують вирішення ситуації, що склалася.

До участі запрошуються всі, хто професійно займається журналістикою в Україні – без обмежень за віком, типом ЗМІ (преса, телебачення, радіо, Інтернет), жанром і області журналістики, регіоном роботи і проживання. Один і той самий журналіст, редакція або третя особа можуть подавати декілька робіт одночасно – обмежень по кількості заявок на участь в Конкурсі немає. При цьому на кожну роботу, подану на Конкурс, необхідно оформити окрему заявку.

Матеріали на тему захисту прав людини, які подаватимуться на конкурс, мають бути опублікованими у проміжок часу з 31 березня 2012 р. по 31 березня 2013 року.

Висунення номінантів проводиться самостійно журналістами, колективно (роботи на конкурс висуває редакція або видавництво) і від імені третьої особи (фізична особа висуває на конкурс будь-який журналістський матеріал).

Переможець в цій номінації отримає усі нагороди переможця конкурсу «Честь Професії 2013» (статуетка, диплом, квіти, тощо) та планшетний комп’ютер (iPad Mini) від ПРООН та посольства Великої Британії в Україні.

Фіналісти, окрім дипломів фіналістів та квітів від організаторів «Честь Професії 2013», отримають почесні відзнаки та сувеніри Представництва ООН в Україні та посольства Великої Британії в Україні.

Роботи оцінюватиме журі конкурсу «Честь Професії», до складу якого додатково увійдуть експерти Представництва ООН та посольства Великої Британії в Україні.

 

Джерело