Тернопільські депутати хочуть зробити всі голосування поіменними

Зробити всі голосування в Тернопільській обласній та інших місцевих радах  поіменними хочуть депутати цих рад, що взяли участь у презентації проекту «Персоналізація голосувань у місцевих радах» у Тернополі. З цією метою вони ініціюють зміни в регламенти своїх рад, що дозволять виборцям знати, як голосував кожен обранець за те чи інше питання.

Всеукраїнський проект «Персоналізація голосувань у місцевих радах» ініціювали активісти руху «Простір свободи». На їхнє переконання, кожен місцевий депутат більше зважатиме на громадську думку, якщо всі його голосування відображатимуться, наприклад, на сайті ради. Тернопільщина стала першою області, де презентовано ініціативу, подібні презентації відбудуться і в інших регіонах України. Активісти кампанії планують домагатися прозорості голосувань у радах не лише через зміни до регламентів, але й через прийняття закону, який незабаром планують зареєструвати в парламенті.

Нижче – цитати з виступів учасників презентації:

Степан Барна, депутат Тернопільської обласної Ради

«Наша ініціатива полягає в тому, щоб ми вийшли на формат не відкритого, а поіменного голосування у всіх радах Тернопільської області з подальшим інформуванням на сайті місцевої ради, як персонально проголосував кожен депутат».

Святослав Грабовський, координатор проекту «Персоналізація голосувань у місцевих радах»:

«У Верховній раді публікується кожне рішення поіменно, можна робити кількісний і якісний аналіз роботи кожного депутата. Але по всій Україні – в сільських, міських, районних, обласних радах нема поіменного переліку, хто як голосує. Це значить, що якщо міська рада, припустімо Тернопільська, голосує питання продати озеро в приватну власність, то ви не побачите, хто відповідальний за це рішення. Це порушення представницької демократії.

У багатьох міських радах рішення підставляються. Самі депутати не знають, за що вони голосували. Пройшла сесія, вирішили три питання, а через рік виявляється, що на сесії вирішили чотири питання. Потрібно внести зміни до закону «Про місцеве самоврядування». Поки це ще не зроблено, депутат Тернопільської облради Степан Барна пропонує вносити зміни в регламенти обласної й місцевих рад.

Проблемою є те, що більшість депутатів не зацікавленні в таких нововведеннях. Бо на фоні «правильних» депутатів вони будуть виглядати негарно і люди будуть чітко знати, кого не варто підтримувати на наступних виборах».

  Вітвіцький Олег, депутат Тернопільської міської ради:

«Підозрюю, що в Тернопільський міськраді дуже складно буде провести такий проект. Це може бути лакмусовим папірцем для певних фракцій. Але ми спробуємо стати однією з перших рад, де буде введено персональне голосування».

Тарас Юрик, депутат Тернопільської міської ради:

«Введення персоналізації – це буде певний «Стоп» для кожного депутата. Адже його прізвище буде на табло. Тим більше, що система «Віче» таку можливість передбачає – персоніфікується голос кожного депутата. Підтримую цю ініціативу. Добре, що вона є ініціативою громадськості і, можливо, об’єднає різні політичні сили»

Контакт: 063-3990888, poshta@dobrovol.org