Дискримінація жінок в Україні є системною

Дискримінація жінок в Україні є системним явищем, а належних механізмів захисту їхніх прав досі не створено. Про це заявили учасники дев’ятої конференції проекту “Київський діалог” на тему “Ґендерна політика: успіхи – невдачі – перспективи”, яка відбулася 5-6 березня в Києві.

 За словами учасників конференції, жінки в Україні становлять 54% населення, але при цьому у Верховній Раді їх менш ніж 10%. За цим показником Україна посідає 115-те місце у світі. Уповноважена ОБСЄ з ґендерних питань Джун Цейтлін наголосила: “Україна належить до тих небагатьох країн, де представництво жінок у парламенті є надзвичайно низьким. Прогрес у цьому настільки повільний, що українкам знадобиться понад п’ятдесят років, щоб досягти паритету між жінками й чоловіками”.

 Учасники конференції звернули увагу і на гостру проблему домашнього насильства в Україні, жертвами якого у 98% випадків стають саме жінки. У середньому жінка страждає від домашнього насильства сім років, перш ніж піти з дому (дані Центрів правової інформації та консультацій).

 Говорячи про можливості протидії дискримінації за ознакою статі, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження” Євген Бистрицький підкреслив: “Якщо громадські організації налаштовані захищати ґендерну рівність, вони не досягнуть успіху без спільного фронту проти будь-якої дискримінації загалом. Недостатньо виборювати лише рівність прав жінок в умовах України, адже певні політичні кола в’яжуть у єдиний популістський вузол питання збереження традиційної сім’ї, ґендерної нерівності та ювенальної юстиції, виступаючи під цими гаслами проти ґендерної рівності”.

 Однією з успішних антидискримінаційних ініціатив він назвав Коаліцію з протидії дискримінації, створену за сприяння фонду «Відродження» і яка об’єднує понад 40 громадських організацій. Крім того, Євген Бистрицький нагадав, що представники фонду входять до Експертної ради з питань недискримінації та ґендерної рівності при Представнику Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини.

 ***

Проект “Київський діалог” є надпартійною, незалежною ініціативою, яка виникла на основі діалогу та тісної співпраці українського та німецького громадянського суспільства. Дев’ятий Київський діалог-2013 пройшов за підтримки  Міжнародного фонду “Відродження”, Фонду Фрідріха Науманна, Фонду Конрада Аденауера, Фонду імені Гайнріха Бьолля, Фракції Зелених / Європейський Вільний Альянс у Європейському Парламенті, Міністерства закордонних справ Німеччини, ОБСЄ, інших міжнародних та громадських організацій.

 

Контакти: Михайло Банах, (044) 461 95 00, banakh@irf.kiev.ua