Круглий стіл “Під “озоновим” прикриттям. Як захистити свободу мирних зібрань в Україні?”

Що і хто може та повинен зробити для того, аби захистити свободу мирних зібрань в Україні? Центр Громадянських Свобод запрошує на обговорення цього непростого питання та представлення перших підсумків проекту “Група громадського спостереження “ОЗОН” – за круглим столом в “Укрінформі” 29 березня о 12.30.

Під час круглого столу члени ЦГС, учасники проекту «ОЗОН», представники провідних українських та міжнародних організацій, дипломатичних установ, що працюють в Україні, експерти ОБСЄ та Програми розвитку ООН, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, МВС України та журналісти обговорять українські реалії в галузі реалізації права на мирні зібрання. Чи вдається громадянському суспільству ефективно захищати одне з основоположних своїх прав? Ви станете свідками того, як молодим «ОЗОНівцям» вручать посвідчення та формені жилети. Окрім того, дізнаєтеся, який розвиток проект «Група громадського спостереження «ОЗОН» отримає в подальшому.

«Група громадського спостереження «ОЗОН» – це проект Центру Громадянських Свобод (ЦГС), спрямований на формування та підготовку груп молодих людей по всій країні, які здійснюватимуть систематичне спостереження за мирними зібраннями та оприлюднюватимуть висновки та рекомендації за їх підсумками. В історії українських мирних зібрань вперше з’являється «третя сила»: «ОЗОНівці» не підтримують ані учасників протесту, ані представників правоохоронних органів. Вони завжди залишаються НАД процесом. Їх завдання – фіксація мирних акцій, допомога у встановленні цивілізованих контактів між демонстрантами й правоохоронцями та допомога у нейтралізації конфліктів. За підсумками спостережень “ОЗОН” готує висновки та рекомендації органам влади для усунення виявлених порушень.

До участі в проекті ЦГС запросила активну молодь. Перший навчально-практичний семінар «Технологія проведення моніторингу мирних зібрань» відбувся в Києві 22-24 лютого. По завершенні теоретичної частини проекту учасники мали нагоду застосувати отримані знання «в полі». Протягом місяця вони здійснили спостереження за десятьма мирними зібраннями у Запоріжжі, Києві, Луцьку, Сімферополі, Хмельницькому, Ужгороді, та підготували звіти за їх підсумками.

Проект здійснюється за фінансової підтримки ЄС.

Подія у Фейсбуці – ТУТ

«Група громадського спостереження «ОЗОН» у соціальних мережах:
ВКонтакте: http://vk.com/ozon_civil_watch
Facebook: http://www.facebook.com/groups/ozon.civil.watch/

За додатковою інформацією щодо проекту «ОЗОН», а також з питань акредитації на круглий стіл, звертайтеся до Назарія Боярського  n.boyarskiy[at]gmail.com, а від 24 березня – до керівника проекту «ОЗОН» Валерії Рибак, valeriia_rybak[at]inbox.ru