Київський суд буде вирішувати долю найбільшої обсерваторії України

В понеділок 11-го березня відбудеться розгляд судової справи за заявою вчених Кримської астрофізичної обсерваторії до Кабінета міністрів та Міністерства освіти України. У позові вчених до Окружного суду Київа, вони вимагають відмінити рішення Кабміну про реорганізацію обсерваторії, яка прирікає їх заклад на знищення.

В листопаді 2012 року Кабмін прийняв рішення № 983-р, згідно з яким обсерваторія переходить до складу Київського національного університету ім. Шевченка. Співробітники КрАО впевнені, що це означає фактичну ліквідацію найбільшої в Україні обсерваторії, яка має багаторічну історю та всесвітню славу.

У трудовому колективі закладу стурбовані тим, що в результаті реорганізації КрАО втратить статус юридичної особи.

«Зараз в нас є держакти на землю, на якій знаходиться наша установа. Але обсерваторія втрачає статус юридичної особи та позбувається права самостійно вирішувати багато питань, в тому числі – в земельній сфері. Це відкриває всі шляхи для «дерибану», — виражають побоювання вчені КраАО.

Також співробітники обсерваторії вважають, що реорганізація, ініційована Кабміном, призведе до урізання коштів, які виділяються на наукові дослідження. На сьогодні реорганізація вже розпочата: чиновники примушують співробітників КрАО підписувати заяви про звільнення за власним бажанням та прохання про прийом на роботу до КНУ ім. Шевченка.

Вчені вже мітингували проти реорганізаціі під стінами Постійного представництва президента України в Криму 5 березня. В день суду вони вийдуть на повторну акцію протесту в Сімферополі.

 Місце проведення суду: Окружний адміністративний суд Києва, вул. Командарма Каменєва, 8. Суддя: Кузьменко В. А.

Час проведення суду: 11 березня, 14:30.

 Контакти:

097-901-57-43 – Сергій Назаров, голова профкому Кримської астрофізичної обсерваторії.

 Довідка:

Науково-дослідницький інститут «Кримська астрофізична обсерваторія»— найбільша в Україні обсерваторія.Розташована в Бахчисарайському районі АРК, поблизу селища Научний. Обсерваторія була заснована 30 березня 1945 року на базі сімеізського відділення Пулковської обсерваторії. В даний момент Сімеізська обсерваторія входить до складу КрАО.

Сторінка КрАО в інтернеті: http://www.crao.crimea.ua/