В Тернополі вшанували Миколу Міхновського

У Тернопільській обласній раді відбулись урочистості з нагоди 140-річчя від дня народження Миколи Міхновського.

У святковому зібранні взяли участь керівники обласної ради та облдержадміністрації, представники громадських організацій, науковці, учасники визвольних змагань ОУН-УПА, репресовані.

Цікаву розповідь про долю мужнього націоналіста, ідеолога самостійності України для присутніх представив Володимир Бірчак, завідувач історико-меморіального музею політичних в’язнів, про діяльність Миколи Міхновського та його роль у становленні ідеології націоналізму говорив Юрій Гумен, директор Державного архіву Тернопільської області. Директор обласної бібліотеки для молоді Леся Гук репрезентувала товариству бібліографічний покажчик «Микола Міхновський. Біля витоків державної самостійності України».

Звертаючись до учасників урочистостей, перший заступник голови Тернопільської обласної ради Сергій Тарашевський наголосив на тому, що Микола Міхновський як уродженець Надніпрящини та потужний сильний борець за незалежність України є тією фігурою, що єднає нашу націю. «Ми становимо єдиний народ з обох боків Дніпра, – підкреслив Сергій Тарашевський. – Ми сильні любов’ю до України, працею в ім’я нашої незалежної держави.

140-літній ювілей Миколи Міхновського, який ми відзначаємо, це велике свято для українців, адже саме Міхновський був першим, хто вголос заявив, що ідея створення автономної України у складі Росії є повною нісенітницею, адже наша держава має право бути незалежною від будь-кого і повинна бути такою. Він започаткував традицію новітнього українського самостійництва, і робив відчайдушні спроби наблизити перспективу державної самостійності України конкретними справами, прагнув до справедливого соціально-економічного ладу, побудованого на різних формах власності, усебічного розвитку культури й духовного життя, національного відродження. Ідеолог українського націоналізму чітко і ясно формулював завдання розбудови незалежної національної держави як гаранта збереження та розвитку нації, а водночас і гаранта дотримання прав людини.

Як говорив найближчий друг Міхновського Сергій Шемет: «Найбільшою його заслугою було надання великого творчого розмаху українським національним почуттям. Малесеньку любов до пісень і вишиванок він розпалив у полум’я великої любові до України».

Сергій Тарашевський закликав ради базового рівня прийняти рішення щодо найменування вулиці у їхньому місті, селищі, селі іменем Миколи Міхновського. З ініціативи першого заступника голови обласної ради направлено відповідні листи. А на малу батьківщину Миколи Міхновського будуть передані матеріали урочистостей.

Нашим мужнім краянам – учасникам ОУН-УПА, репресованим героям було вручено почесні відзнаки Тернопільської обласної ради  70-річчя створення Української Повстанської Армії”.

Насамкінець урочистостей нагороджені сфотографувались із організаторами свята.

У рамках заходів вшанування Миколи Міхновського 31 березня у Тернопільському обласному краєзнавчому музей відбудеться клубне погашення конверта, присвяченого ювілейній даті.

Прес-служба Тернопільської обласної ради