Коментар народного депутата України Валерія Пацкана щодо підготовки законопроекту «Про свободу мирних зібрань»:

«На сьогоднішній день в Україні за даними моніторнингу правозахисних організацій понад 85% позовів органів влади про заборону мирних зібрань задовольняються. Така ситуація існує саме завдяки відсутності чіткого правового регулювання цього питання. Ось чому очолюваний мною Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин понад 6 місяців працював над таким законопроектом, який відповідав би європейським стандартам і став би ефективним інструментом захисту прав українців на мирні зібрання. У цій роботі ми з самого початку закликали до співпраці експертів, представників громадських та правозахисних організацій і враховували їхню позицію під час формування основних положень законопроекту.

Наразі українські суди не обмежені в своїх можливостях забороняти мирні зібрання і використовують для цього будь-які аргументи, в тому числі абсурдні. Є випадки, коли мирні зібрання були заборонені, через побоювання терактів проти Посольства США, або через те, що на акції будуть тримати портрет мера головою вниз, і це може вплинути на психіку організатора.

Серед переваг проекту закону, підготовленого Комітетом, є норми, які передбачають можливість спонтанних мирних зібрань, встановлюють чіткі позитивні обов’язки органів влади сприяти безпечному проведенню мирних зібрань і, що дуже важливо, усувають відповідальність за статтями 185-1 і 185-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які сьогодні органи влади застосовують для арешту чи штрафування організаторів мирних зібрань.

Тому, протестувати сьогодні проти закону “Про свободу  мирних зібрань” означає  в першу чергу відстоювати інтереси влади  і чинити злочин проти громадськості! Хочу підкреслити, що аналогічні закони успішно апробовані в багатьох  демократичних державах Європи. Звісно, даний проект закону адаптовано до українських реалій. Я переконаний, що наша країна потребує чітко визначених правил гри. З огляду на  вищезазначене  зауважу, що виходячи з протестами проти встановлення чітких правил гри знаючи українські реалії – все одно, що підписуватись під арештами активістів численних мітингів і акцій протесту в Україні».