Через скандал в «Арсеналі» шеф-редактор ART Ukraine написала заяву про звільнення

Наталія Заболотна власноруч замалювала чорною фарбою роботу Володимира Кузнєцова «Коліївщина: Страшний суд»: «Все, що сказано проти Батьківщини, я вважаю аморальним»

Шеф-редактор журнал ART Ukraine Катерина Стукалова після інциденту зі знищенням  роботи художника Володимира Кузнєцова вирішила звільнитися з видання ART Ukraine.

«Я сьогодні написала заяву про звільнення», – зазначила пані Стукалова на своїй сторінці у Facebook. Також вона додала, що саме цей інцидент є безпосередньою причиною її рішення.

Редакція ART Ukraine заявила, що вважає «неприпустимим акт цензури, який відбувся в “Мистецькому Арсеналі”» та підготувала матеріал на цю тему.

За сюжетом полотна «Коліївщина: Страшний суд», священнослужителі та чиновники горять у пеклі на очах у громадян з різних соціальних груп. Одна з героїнь сюжету має на обличчі балаклаву – такі шлеми притаманні й учасницям Pussy Riot.

Як пише онлайн-журнал Korydor, цю роботу учасник мистецької групи Р.Е.П. Володимир Кузнєцов упродовж кількох днів готував до відкриття виставки «Велике і Величне». Приурочена до 1025-річчя хрещення Київської Русі експозиція має відкритися у Мистецькому Арсеналі 26 липня.

За інформацією Korydor, роботу спочатку заборонили, а пізніше взагалі знищили, замалювавши чорною фарбою.

Як уточнила LB.UA  директор «Мистецького Арсеналу» й куратор виставки  Наталія Заболотна, ліквідувала картину вона власноруч. За її словами, з Кузнєцовим вона домовлялася про те, що робота буде присвячена подіям у Врадіївці, однак Кузнєцов зобразив інший сюжет, не погодивши з нею ескізи.

«Виставка “Велике і величне” має викликати гордість за державу, в якій ми живемо, гордість за те, що у нас є такі художники, яких буде представлено в рамках проекту, – пояснила куратор. – Не можна лаяти Батьківщину, як не можна лаяти матір. Все, що сказано проти Батьківщини, я вважаю аморальним».

Із власних джерел Korydor’ові стало відомо, що керівництво «Арсеналу» попросило усіх причетних до виставки не коментувати події до запланованого приїзду на територію музейного комплексу Віктора Януковича. Чекають на главу держави опівдні 26 липня.

Головний куратор Мистецького Арсеналу Олександр Соловйов теж подав заяву про звільнення. Своє рішення він пояснив у коментарі «ART Ukraine»«Цензура – це погано».

26 липня о 18.00, за півгодини до запланованого відкриття виставки, під стінами «Арсеналу» готується акція протесту за участі членів Р.Е.П. «Зупинимо клерикалізацію України».

«Телекритика»

1 Comment

  1. браво, не можна ототожнювати Батькiвщину i тимчасову, блюзнiрську владу, спiвпраювати та прогинатися перед якою – це ганьбити свое чесне iм*я, заява Заболотноi – типова демагогiя цих *пакращенцiв* вiд азарова до рибака ets.

Los comentarios están cerrados.