Європейський суд із прав людини вимагає в української влади надати інформацію про доступ затриманого до медичної допомоги

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) вимагає відповіді від української влади, яка саме медична допомога надається затриманому С.

Адвокат Юрій Овсієнко повідомив, що затриманий С., який перебуває в Лук’янівському СІЗО Києва, має 4-ту стадію СНІДу й не отримує належного лікування, а стан його здоров’я становить загрозу для життя. “Він утратив 20 кг ваги, у нього сильна задуха, безсоння, з’явилися численні виразки, що не загоюються, болить печінка й нирки”, – сказав Юрій Овсієнко.

З огляду на це юристи Харківської правозахисної групи подали до ЄСПЛ заяву про застосування термінових заходів за правилом 39 Регламенту Європейського Суду. За процедурою, коли затриманий важко хворіє і йому не надають необхідного лікування в місцях позбавлення волі, ЄСПЛ рекомендує владі країни терміново перевести хворого до лікарні для обстеження й лікування.

Після цього звернення Європейський Суд попросив Уряд надати інформацію про доступ затриманого до необхідного лікування. Крім того, ЄСПЛ установив для заяви С. пріоритет. Скаргу на порушення Україною статті 3 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод (тортури та жорстоке поводження) буде розглянуто в максимально стислий термін.

Фахівці Харківської правозахисної групи, які за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» здійснюють юридичний супровід справи, мають на меті запобігти загибелі затриманого С., домогтися для нього адекватного лікування чи, якщо це неможливо в умовах позбавлення волі, звільнення С. із-під варти, а також отримання ним компенсації за перенесені страждання.

Стосовно України ЄСПЛ прийняв уже чимало рішень із подібних випадків. Найвідоміший із них – це справа Ольги Біляк, що, як і С., була ВІЛ-інфікованою, не отримувала необхідного лікування в Київському СІЗО й померла в тяжких муках. Свідчення про це збереглися в її щоденникових записах.

Нагадаємо, в ніч із 25 на 26 березня в Лук’янівському СІЗО помер затриманий Сергій Демко, який був пацієнтом замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). Офіційна причина – гостра коронарна недостатність. Проте правозахисники встановили, що за два тижні перебування в СІЗО ЗПТ Сергієві було надано лише один раз і не було проведено детоксикації організму.

 

Контакти: Харківська правозахисна група, Айгуль Муканова, 057 700 6772

aigul.mukanova@gmail.com