“Хай живе любов, хай живе опір!”. Або мусара і у Туреччині мусара.

Турецька поліція перешкодила двом учасникам опозиційних маніфестацій провести церемонію вступу в шлюб на стамбульській площі Таксим.

Молодята познайомилися на початку червня 2013 року, під час мітингу проти знесення парку Гезі.

Близько тисячі людей прийшли на площу 20 липня, щоб взяти участь у тому, що місцеві ЗМІ назвали “святом, що вінчає історію кохання повстання” – весіллі 34-річного електрика Озгур Кайї й 32-річної медсестри Нурай Чокол. Вони скандували: “Хай живе любов, хай живе опір!”

Біля входу на площу їх зустрів підрозділ поліції з розгону демонстрацій. Поліцейські, за підтримки броньованого автомобіля з брандспойтом, розігнали весільну процесію.

Як повідомлялося, вчора 20 липня, підрозділи стамбульської поліції застосували водомети для розгону демонстрації в районі парку Гезі в центрі міста.

***

Нагадаємо, що 31 травня в Стамбулі на площі Таксим відбулася перша маніфестація проти відновлення оттоманських казарм, що стояли на місці парку Гезі. У лічені дні демонстрація екологів перетворилася на масовий опозиційний виступ, що охопив 80 міст Туреччини.

У результаті зіткнень з поліцією загинуло щонайменше 5 людей, десятки отримали поранення, сотні – заарештовані. 15 червня наметовий табір опозиції на площі Таксим був ліквідований. Кілька днів по тому вона відкрилася для відвідувань, однак маніфестації на ній як і раніше заборонені.

 

Джерело