Третій смертний вирок у Білорусі у 2013-му році

2011_12_Belarus-Death-Penalty-en-webПавло Селюн був засуджений до смертної кари Гродненським обласним судом 12 червня по звинуваченню у вбивстві дружини та її знайомого в серпні 2012 року. Його адвокат оскаржив вирок у Верховному суді.

На даний момент він знаходиться в слідчому ізоляторі (СІЗО) в’язниці  № 1 м. Гродно. Його мати, Тамара Селюн, що живе більш,  ніж за 300 км від Гродно, не отримувала жодних листів від сина після винесення вироку 12 червня, і вона занепокоєна тим, що він може вчинити самогубство.

Білорусь є останньою країною в Європі, яка все ще здійснює страти: у 2012 році стратили трьох чоловіків. Три смертних вироки було винесено в 2013 році: Григор Юзепчук був засуджений 24 квітня, а Аляксандр Гаринав – 14 червня.

 

21 червня на засіданні круглого столу з питань релігії і смертної кари, організованим Радою Європи, глава Православної Церкви в Білорусі, митрополит Філарет виступив проти страти: «Ми, християни, не можемо узаконити смертну кару, так як це гріх вбивства … Ми, грішні люди, ніколи не давали життя людині, і не ми повинні прийняти рішення про існування людини».

 

Ви можете допомогти! Пишіть негайно білоруською, російською, англійською або вашою рідною мовами до 8 серпрня 2013 року:

 

 – наполегливо закликаючи президента Лукашенка негайно пом’якшити смертний вирок Павлу Селюну;

 

– закликаючи його негайно замінити всі смертні вироки в Білорусі;

 

– закликаючи його негайно встановити мораторій на застосування смертної кари.

 

Зразки звернень:

 

[address]

 

Dear President,

 

I am writing to you because of death sentences imposed in Belarus recently.

 

I am urging you to commute immediately the death sentence of Pavel Selyun. Also I am urging you to commute immediately all the death sentences in Belarus.

 

I am calling on you to establish an immediate moratorium on the use of the death penalty.

 

Sincerely,

 

[Адреса]

 

Шановний Президенте,

 

Я пишу Вам у зв’язку із нещодавніми смертними вироками в Білорусі.

 

Я наполегливо закликаю Вас негайно пом’якшити смертний вирок Павлу Селюну. Також закликаю негайно замінити всі смертні вироки в Білорусі.

 

Я вимагаю негайно встановити мораторій на застосування смертної кари в Білорусі.

 

З повагою,

 

[Адрес]

 

Уважаемый Президент,

 

Я пишу Вам в связи с недавними смертными приговорами в Беларуси.

 

Я настоятельно призываю Вас немедленно смягчить смертный приговор Павлу Селюну. Также призываю немедленно заменить все смертные приговоры в Беларуси.

 

Я требую немедленно установить мораторий на применение смертной казни в Беларуси.

 

С уважением,

 

Адреса для звернень:

 

President (Президент)

 

Alyaksandr Lukashenka (Аляксандр Лукашенко)

 

ul. Karla Marxa 38

 

220016 Minsk

 

Belarus

 

Fax: +375 17 226 0610

 

+375 17 222 3872

 

Email: contact@president.gov.by 

 

Salutation: Dear President (Шановний Президенте)

 

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

 

У Білорусі смертні вироки часто виносяться в підсумок несправедливих судових процесів, які включають вимушені визнання, здійснюються в режимі  цілковитої таємності, не повідомляючи самих ув’язнених, їх сім’ї або законних представників. Влада відмовляється повертати тіла страчених їх родичам або навіть сказати їм, де вони поховані, і страти проводяться, незважаючи на прохання ООН з прав людини в уряд не здійснювати цей вид покарань. Комітет з прав людини та інші виявили, що застосування смертної кари в Білорусі є порушенням прав людини засуджених та їх сімей.

 

Amnesty International виступає проти страти у всіх випадках без винятку. Це порушує право на життя, проголошене у Загальній декларації прав людини. Це жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання.

 

UA: 166/13 Index: EUR 49/009/2013

2 Comments

  1. Прийдет время и этого Лукаша также вздернут на виселеце как он это делает с невиновными людьми.
    Опомнись Лукашенко!!!!!!!!
    Ведь у тебя остается семья и они будут овечать за то что ты вытворяешь если с тебя не успеют спросить.

  2. Cikavo, a xto b vystupav proty smertnoï kary takym pokydjkam, jak kapitan musarni Dryžak ta usi rešta mjenty, şo braly učastj u ǧvaltuvannjax i vbyvstvax u Vradiïvci, a takož tym musoram, xto ïx pokryvav???? Ja na mene, to malo prosto straty − ïx treba pryljudno zakydaty kaminnjam do smerty i rozmnožyty ci kadry jaknajšyrše, aby ci kadry dišly do xaty ostannjoï svoloty v Ukraïni − şob usvidomljuvaly, şo ïx čekaje rano čy pizno.

    Tak, bagato xto skaže, şo zakydannja kaminnjamy − ce po-serednjovičnomu. Ale darujte! A my xiba ne u sučasnomu «serednjovičči» žyvemo? Te, şo my nyni majemo pid rukoju kupu novitnix texničnyx zasobiv ta dykovynok − şe zovsim ne označaje, šo vid cjogo my vsi staly cyvilizovanynišymy, zovsim ni!

Los comentarios están cerrados.