Лист Президенту України щодо вирішення проблеми вірусного гепатиту С

Відкритий лист Президенту України
щодо необхідності системного вирішення проблеми
неконтрольованого поширення вірусного гепатиту С в Україні
Вельмишановний Вікторе Федоровичу !
Ми, представники громадських, міжнародних та державних організацій, науковці, представники ЗМІ та небайдужі громадяни України у черговий раз звертаємося до Вас, аби звернути увагу на бездіяльність  підпорядкованого Вам Уряду у вирішенні нагальної проблеми – поширення вірусного гепатиту С в Україні, від якого за наявними експертними оцінками ВООЗ страждає біля 3% наших співгромадян, що складає близько 1,2 млн. осіб.
У вересні 2012 року  через Уповноваженого Президента з прав дитини Вам вже було публічно передано відкрите звернення  щодо необхідності вирішення цієї актуальної проблеми. 7 тисяч підписів небайдужих громадян в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з гепатитами 28 липня минулого року було зібрано під цим  зверненням на підтримку  негайного затвердження відповідної Держаної цільової програми та виділення адекватного фінансування з державного бюджету.
           З того часу минув цілий рік, вже понад півроку пройшло з моменту підписання Вами 28.12.2012 вкрай важливого доручення Уряду «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів», в якому були встановлені чіткі завдання та терміни виконання, що вже завершилися, а результати й досі відсутні. Більш того, наприкінці квітня 2013 року, після публічних протестів пацієнтів та небайдужих громадських організацій Кабінет Міністрів України цілком умисно ввів в оману мільйони співгромадян, у першу чергу, хворих на гепатити, оприлюднивши  через ЗМІ інформацію про нібито виконання Вашого доручення та затвердження відповідної цільової програми з протидії вірусним гепатитам.
Як нещодавно з’ясувалося, ця інформація не відповідала дійсності і була лише черговою зухвалою спробою відволікти увагу громадськості та ЗМІ від проблеми бездіяльності Уряду та невиконання вимог Вашого доручення від 28.12.2012, адже лише у липні 2013 року проект постанови Кабінету міністрів України  про затвердження відповідної державної цільової програми був оприлюднений на офіційному сайті МОЗ України для проходження обов’язкової процедури громадського обговорення.
Про якість та змістовність  відповідного проекту Державної програми годі й говорити,  адже вона не відповідає епідемічній ситуації, поставленим цілям та практично не враховує інтереси хворих на гепатит С. Про виділення достатніх бюджетних коштів на забезпечення лікування гепатиту С сучасними ефективними лікарськими препаратами у вказаному оприлюдненому проекті держпрограми взагалі мови не йде.
Ми розцінюємо це лише як черговий яскравий приклад бездіяльності вітчизняного Уряду, що має місце всупереч заявам та конкретним вимогам Голови Держави щодо необхідності  системного вирішення актуальних соціальних проблем .
Тим часом катастрофічна ситуація, що склалася в державі щодо рівня захворюваності на гепатит, що в рази перевищує рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію, неминуче продовжує  ще більше ускладнюватися, за ступенем негативного впливу на здоров’я, вірусні гепатити  займають домінуючу позицію в структурі інфекційної патології.
Лише під час проведення  всеукраїнської кампанії в рамках Всесвітнього дня боротьби з гепатитами 28.07.2012  тестування  на гепатит С за допомогою «швидких тестів» пройшли 3 тисячі громадян в  усіх без виключення регіонах  України.  В результаті у 9,8% усіх протестованих було встановлено позитивний результат,  а  в окремих областях цей рівень виявився більш ніж удвічі вищим, зокрема, в Одеській області -22%; Донецькій -19,3%; Дніпропетровській -18,7%.
Досвід провідних держав Європи та світу переконливо свідчить, що без державницького системного підходу до вирішення цієї актуальної проблеми, у першу чергу без негайного затвердження державної програми та виділення адекватних бюджетних коштів на закупівлю ліків, наслідки подальшої бездіяльності будуть катастрофічними.
Враховуючи викладене, з метою недопущення подальшого погіршення ситуації, що може перерости з епідемії вірусного гепатиту С у пандемію,  подальших безглуздих смертей тисяч хворих, які так і не дочекалися лікування від держави, ми в черговий раз закликаємо Вас, як Голову Держави, взяти ситуацію під особистий контроль, зокрема:
  1. Заслухати особисто звіт Прем’єр-міністра України щодо причин невиконання Вашого доручення від 28.12.2012 в частині впровадження заходів з протидії вірусним гепатитам;
  2. Доручити Уряду терміново привести у відповідність до реальних потреб проект відповідної державної цільової програми з протидії вірусним гепатитам, у т.ч. щодо забезпечення виділення адекватного фінансування на лікування десятків тисяч  хворих гепатиту С з відповідної диспансерної групи та оперативно затвердити її у встановленому порядку;
  3. Доручити головам облміськдержадміністрацій затвердити регіональні програми з протидії поширенню вірусним гепатитам та передбачити відповідне бюджетне фінансування.
  4. Проконтролювати бюджетні витрати на забезпечення ефективного лікування гепатиту С  з боку Міністерства охорони здоров’я України та відповідних облміськдержадміністрацій.