Євген Захаров: Павличенків визнали винними, як і 99% підсудних в Україні

278AC58C-A0BB-4A97-814B-2F27A4E79554_w640_sРішення у справі Павличенків є типовим для української судової системи, яка нагадує потяг, що мчить у бік обвинувального вироку і не може спинитися, таку думку висловив Радіо Свобода голова Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

«Ми вивчали ситуацію з довічно ув’язненими. У кожному десятому випадку вирок викликає величезні сумніви. Система кримінального судочинства така, що кримінальне переслідування майже завжди завершується обвинувальним вироком. Суддів лають за те, що вони виправдовують підозрюваних, і треба бути впевненим у собі суддею, щоб іти на це», – вважає правозахисник.

Євген Захаров посилається на офіційну статистику, за якою понад 99% вироків в Україні є обвинувальними. Тоді як, за його словами, навіть у СРСР у розпал репресій 1930-х років виправдовували приблизно кожного четвертого підсудного, а в сучасних країнах ЄС частки засуджених та виправданих мало відрізняються.

Батько і син Павличенки відбувають, відповідно, довічне ув’язнення й 13 років позбавлення волі за звинуваченням в убивстві у 2011 році судді Шевченківського районного суду Києва Сергія Зубкова. Суддю Зубкова вбили у під’їзді його будинку в Києві. Мотивом убивства у вироку суду значиться те, що раніше цей суддя визнав незаконною прибудову до будинку, де мешкали Павличенки, а після цього Дмитро звинувачував його у соцмережах. Хоча пізніше це рішення скасували і визнали прибудову законною.

Повний текст вироку щодо нинішньої скарги Павличенків Апеляційний суд Києва має оголосити 7 серпня.