Суд посмертно виправдав правозахисника

1202120542Вінницький міський суд виправдав відомого українського правозахисника Дмитра Гройсмана, обвинуваченого в розповсюдженні порнографії, за відсутністю складу злочину.

Таке рішення 12 серпня оголосив суддя Юрій Ковбаса, якого цитує УНІАН.

Адвокат правозахисника Наталія Гурковська зазначила, що це рішення ще не є остаточною перемогою, адже рішення має вступити в силу лише через 15 діб.

“Ми не вважаємо це перемогою, адже рішення може бути оскаржено в апеляційному та касаційному порядку. Проте, головною метою цієї справи, яку переслідували правоохоронні органи, було припинити правозахисну діяльність Гройсмана”, – зазначила вона.

“На жаль, Гройсман припинив свою діяльність – через смерть, але її не припинить правозахисна група, яка продовжує свою роботу і працюватиме на захист прав людей”, – сказала адвокат.

Як відомо, Гройсман помер 5 серпня, а 7 серпня, в день його похорону, судом розглядалась кримінальна справа, порушена проти правозахисника, за фактом вчинення публічної наруги над державними символами України та розповсюдження продукції порнографічного характеру.

Гройсман народився у Вінниці 15 травня 1972 року. У 1993 р. став одним із засновників вінницького гурту організації Міжнародна амністія. З 1994-го по 2000-й – координатор національної кампанії щодо скасування смертної кари в Україні. У 1998 році створив і очолив організацію із захисту прав людини – Вінницька правозахисна група.

Упродовж останніх трьох років його переслідували за звинуваченнями у поширенні порнографії.

“Справжнім мотивом притягнення мене до кримінальної відповідальності було бажання наших так званих правоохоронних органів – міліції та СБУ – отримати безперешкодний доступ до матеріалів Вінницької правозахисної групи, які вони конфіскували і які стосувалися біженців та шукачів притулку”, – заявляв Гройсман в інтерв’ю “Радіо “Свобода” наприкінці липня.

Українська Правда