Журналісти чернівецького телеканалу «ТВА» у Києві вимагають відновити мовлення каналу

У вівторок, 6 серпня, журналісти чернівецького телеканалу «ТВА» у Києві під стінами Нацради з питань  телебачення та радіомовлення провели акцію з вимогою поновити мовлення каналу, роботу якого влада блокує вже понад два тижні.

Під час прес-конференції в інформагентстві «Інтерфакс» журналісти зачитали відкритого листа до представника ЄС в Україні Яна Томбінського, в якому повідомляють європейську спільноту про придушення свободи слова в Україні та закликають про  допомогу в боротьбі за право на професію.

Від будівлі «Інтерфаксу» журналісти пішою ходою вирушили до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. На мирній акції під стінами Нацради вони вимагали повернення ефіру телеканалу «ТВА».

Тата Кеплер, в.о. генерального директора телеканалу «ТВА»

«Вже два тижні в ефірі телеканалу «ТВА» замість об’єктивних і гострих матеріалів – порожній екран. Незважаючи на те, що професійно і оперативно наші працівники виконали всі технічні умови державних регуляторних органів, робота «ТВА» досі не відновилася. Нам продовжують розповідати неймовірні історії про бізнес, політику і корпоративні конфлікти. Причини для чергової відмови кожного разу різні і дедалі більше вражають своєю абсурдністю. Ми володіємо всіма необхідними юридичними, інтелектуальними і технічними ресурсами. На нашому боці закон і тисячі телеглядачів.»

23 липня о 19.23 у місті Чернівці на радіо-релейній станції, що знаходиться в приміщенні державного телеканалу «Буковина», відбулася пожежа, точніше – «задимлення». Під загрозою пошкодження опинилося обладнання чотирьох чернівецьких телеканалів. Вже за годину усі канали продовжили мовлення. В ефір не вийшов лише «ТВА». Дивовижних “випадковостей” в цій історії значно більше, ніж здається на перший погляд.   Міні-пожежа трапляється не будь-коли, а саме за день до засідання Нацради з питань телебачення та радіомовлення, де розглядатиметься питання стосовно телеканалу «ТВА». Неймовірно, але коротке замкнення стається за сім хвилин до завершення мовлення «Буковини», тобто якраз перед ввімкненням сигналу «ТВА», чому звісно ж відбутися не судилось. Як наслідок, техніка всіх телеканалів працює справно, а обладнання «ТВА» – ні.   Працівники концерну РРТ (держструктура, що забезпечує трансляцію радіо та ТБ. – ред.) запевняють, що телевізор, через котрий трапилося коротке замкнення, взагалі був вимкнений, а подібних проблем не виникало жодного разу. Технічна служба телеканалу відремонтувала вщент залиту піною апаратуру,  але нам так і не дали змогли повернути її назад до релейної апаратної. Чиновники вигадували найрізноманітніші причини, аби не допустити відновлення мовлення «ТВА». Через загадкову і дуже «вибіркову» пожежу телеканал не виходить в ефір уже два тижні.

Андрій Шевченко, народний депутат України:

«У Чернівцях обкатується сценарій, за яким можуть затулити рота будь-якому незалежному медіа, без рішення судів, при повному свавіллі чиновників. Це не господарський чи партійний конфлікт, це – конфлікт між корумпованою владою та журналістами, які хочуть якісно виконувати свою роботу»

Уже півроку між владою та телеканалом ведеться жорстке протистояння. Відверто і наполегливо нас намагалися знищити у юридичній площині. Коли ж чиновникам це не вдалося, вони перейшли до банальної фізичної розправи.

29 липня Трудовий колектив «ТВА» вийшов під стіни облдержадміністрації на мирну акцію. Журналісти вимагали, аби телеканалу повернули ефір, а їм – право на професію. У відповідь на це влада заявила про свою стурбованість подіями, що розгортаються навколо телеканалу «ТВА» і висловила побажання, аби телеканал якнайшвидше відновив свою роботу. Одразу після такого публічного звернення місцева влада робить наступний крок – вони оприлюднюють безпрецедентну заяву, в котрій просять Нацраду з питань телебачення та радіомовлення не продовжувати ліцензію «проблемному» телеканалу. Їхня мета – повернути класичні радянські традиції «свободи слова» і націоналізувати телеканал.

Ми не впадаємо у відчай і обіцяємо стояти до кінця. Віддати «ТВА» на користь диктатурі – означає попрощатися зі свободою слова. Ні журналісти, ані глядачі за жодних обставин не дозволять цього.

> Для контактів:
> Марина Шамота
> помічник-консультант народного депутата України Андрія Шевченка
> тел. 096-233-34-90