Процес із особо тяжкими наслідками

1361482591Звернення до голови Представництва ЄС в Україні                                                      

Шановний пане Томбінський,

Вітаємо неухильну позицію ЄС щодо вибіркового правосуддя в Україні й, безумовно, погоджуємось щодо першорядної важливості відданості України верховенству права.

Звертаємось до Вас у зв’язку з так званою «справою паламарів» саме з огляду на значення цієї резонансної справи для українського правосуддя. Будь-який процес, чий результат, як багато людей вважають, залежить від обіцянок швидкого розкриття злочину, даних Президенту, а не провини обвинувачених, несе пряму загрозу встановленню верховенства права в Україні.

В «справі паламарів» – троє обвинувачених в організації вибуху у запорізькому Свято-Покровському храмі УПЦ 28 липня 2010 р.   Жодних доказів  причетності до вибуху немає, тільки сім «явок з повинною», від яких усі відмовилися, як тільки з’явилися справжні адвокати, а не «захисники», викликані слідчими.

Першого хлопця, Антона Харитонова, відстороненого паламаря храму, забрали в райвідділ наступного ранку післе озвученого в телевізійному ефірі наказу Президента Януковича знайти винуватих за тиждень. Протокол затримання склали опівночі безпосередньо перед підписанням першої «явки з повинною».  Протягом наступних днів Антон написав ще три «явки».

Його брата Сергія Дьомина забрали ввечері того дня. Через добу, під час нічного допиту він зізнався у виготовленні вибухівки. Коли фахівці засумнівалися, що він міг би сам виготовити вибухівку, він написав нову «явку», згідно з якою він придбав пристрій у «невстановленої особи».

Другого паламаря – Євгена Федорченка  – затримали через кілька днів.

Непокоїть ціла низка порушень процесуальних прав у цій справі.  Незважаючи на серйозні підстави вважати, що численні «зізнання» підсудних були отримані шляхом катувань, психологічного тиску та погроз, жодного розслідування не проводилося.

Навпаки, коли дві експертизи від Донецького та Луганського  науково-дослідницьких інститутів судових експертиз фактично підтвердили застосування незаконних методів тиску, суддя Минасов просто призначив третю, яка заперечила висновки попередніх двох. У клопотанні захисту викликати судових психологів, щоб з’ясувати в суді, звідки такі діаметрально протилежні висновки, було відмовлено.

Слід зазначити, що значні зміни, внесені до обвинувального висновку в переддень вироку, зокрема й усунення визначення часу, щоб наявність у всіх алібі не заважала,  теж не викликали зауважень з боку судді Минасова.

2 квітня 2013, попри низку порушень, які в аналогічних справах уже призвели до рішень проти України в Європейському суд з прав людини, Антона Харитонова та Євгена Федорченка засуджено до 15 років ув’язнення, Сергія Дьомина – до 14 років.

Ми впевнені, що увага ЄС до цієї тривожної справи та присутність представника Представництва ЄС в Україні на засіданні апеляційного суду Запорізької області 1 жовтня 2013 р.  дадуть усім, зокрема й українському суспільству, сильний та надзвичайно важливий сигнал.

З повагою,

Галина Койнаш

Євген Захаров, Харківська правозахисна група

Олег Левицький, адвокат

Наталя Беліцер, Інститут демократії імені Пилипа Орлика

Мирослав Маринович

Зиновій Антонюк

Андрій Диденко

Ірма Крейн

Мирослав Маринович

Зиновій Антонюк

Аня Геращенко, Харьков, координатор гуманитарных проектов

Ольга Замбон, Германия, частный предприниматель

Алексей Геращенко, Харьков, программист

Дмитрий Горбунов, Голландия, программист

Олексій Свєтіков, правозахисник, Луганська область

Олександр Северин, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Krzysztof Śledziński

Ewa Sowa, radca prawny

Приєднатися до звернення, додавши свій підпис, можна, надіславши відповідного листа на адресу halyapuff[at]gmail.com. Оновлюваний перелік підписантів – на сайті Харківської правозахисної групи – ТУТ

Англомовну версію звернення можна прочитати тут

ХПГ