У Тернополі міліціонери побили неповнолітнього

В ніч з 30 на 31 серпня у Тернополі на вул. Бр.Бойчуків місцеві правоохоронці безпідставно побили неповнолітнього Ярослава Гіжовського. Про це розповіли «Погляду» потерпілий та його мама.
Як розповідає Ярослав, 30 серпня вони сім’єю святкували день народження його хресної мами, тому батьки дозволили йому пити енергетик. Близько 22.00 Ярослав разом із товаришем Мар’яном вийшли в двір, де уже чекали їхні дівчата. Згодом хлопці зайшли до магазину «Марс». Коли поверталися, назад Ярослав впав та злегка підвернув ногу. Піднятись йому допоміг товариш.
Навпроти йшли двоє міліціонерів з дівчатами. Напевно, побачивши кульгаючого хлопця, правоохоронці вирішили перевірити документи. Мар’ян пред’явив паспорт, а 16-річний Ярослав не мав при собі документів, оскільки знаходився поруч із будинком, де мешкає. Тим не менше,міліціонери, вживаючи нецензурну лайку, запропонували Мар’янові іти додому, а Ярослава потягнули до машини.
Як розповідає потерпілий, у автівці його били по голові та плечах. Згодом привезли до міського відділення («під арку»). Там завели у туалет та знову почали бити.
Батьки Ярослава на той час уже знали, що сина забрали правоохоронці, але не знали куди, тому чекали дзвінка. Згодом за ними приїхали міліціонери, щоб забрати до відділку. Розповідали, що їх син психічно хворий та поводиться неадекватно.
Пані Наталя розповіла, що Ярослава в такому стані вона ще не бачила. Він кричав, що його били, пригадує жінка.
Працівник відділу у справах неповнолітніх почала переконувати батьків, що сина потрібно покласти у психоневрологічну лікарню. Пані Наталя була згідна провести будь-яку експертизу лиш би забрати сина з відділку. Лікар, який проводив обстеження Ярослава, не побачив у хлопця ніяких психічних відхилень. Тому працівник відділу у справах неповнолітніх почала говорити, що Ярослав «обколений та окурений», – розповідає мама потерпілого.
Нарколог теж сказав, що Ярослав лише злегка сп’янілий, тому хлопця відправили у хірургічне відділення обласної дитячої лікарні, де зараз проводять обстеження та беруть аналізи.
Наступного дня після інциденту, міліціонери відвідали магазин “Марс”, біля котрого затримували хлопця і шукали свідків ніби-то “бійки” між двома молодими людьми, очевидно, в пошуках виправдання своїх неправомірних дій. Про це розповідає мати Мар’яна – Любов Буряк.
Батьки Ярослава уже четвертий день не сплять, так сильно переживають за свого сина.
 Як міліціонери могли таке вчинити, вони ж мають нас рятувати, – з шоком розповідає мама хлопця.

На даний час потерпілі подали скаргу в прокуратуру на неправомірні дії тернопільських правоохоронців. За результатами розгляду заяви матері, прокурором тернопільської області Геннадієм Мовчаном дано низку доручень своєму заступнику, ювенальному прокурору області, а також прокурору міста Тернополя з вимогою максимально швидко перевірити обставини, викладені у заяві. В разі виявлення підстав відомості внесуть в єдиний реєстр досудових розслідувань.Прокурор тернопільської області тримає це питання на особистому контролі.
Коментар СЗГ УМВС в Тернопільській області:
– За цим фактом у Тернопільському міському відділі проведене службове розслідування. Зібрані матеріали правоохоронці обов’язково направлять до прокуратури для прийняття остаточного рішення згідно закону. Попередньо встановлено, що неповнолітній цього дня вживав алкогольні напої у родинному колі. Матір заявила, що саме батько дозволив синові випити спиртне. Проведене у присутності батьків медичне освідчення показало, що у крові юнака 1, 24 проміле алкоголю. Хлопця працівники міліції доправили до міськвідділу, оскільки він порушував громадський порядок, на зауваження правоохоронців не реагував, відмовився надати правоохоронцям персональні дані. Коли міліціонери встановили, що затриманий є неповнолітнім, одразу викликали до нього батьків. Події відбувалися з 22 години 10 хвилин до 23 години 40 хвилин у присутності родичів. У зібраних матеріалах та відеосвідченнях зафіксовано факт спричинення тілесних ушкоджень синові батьком. Працівники міліції та родичі, бачачи неадекватну поведінку хлопця, викликали до нього медиків та доправили до медичного закладу. На даний час неправомірних дій зі сторони працівників міліції не встановлено.

Джерело: “Погляд” + Фото та відео