Вітаємо з Днем Бога Творця!

Сьогодні, 14 вересня – День Бога Творця, яке відзначається християнами різних конфесій по всьому світі як день молитви та відповідальності за створений Богом світ – природу. Тож нехай Господь дарує нам ласку живої, цілісної та дієвої християнської віри, щоб наше ставлення до навколишнього світу було відображенням Його творчої та спасаючої любові!

Це свято було започатковане в 1989 році з ініціативи його Святості Димитрія І, Константинопольського Патріарха, який у спеціальному посланні закликав увесь християнський світ щорічно 1 (14) вересня, на свято початку Церковного року, об’єднатися у спільній молитві до Бога Творця всіх речей, висловити Йому вдячність за дар життя, за прекрасний світ природи, в якому живемо, просити вибачення за завдану шкоду і благати про збереження та спасіння всього створіння, яке “стогне і страждає в тяжких муках” (Рим. 8, 22).

На сьогодні до екуменічної ініціативи спільної молитви та практичних зусиль спрямованих на порятунок природи долучились чисельні церкви православної, католицької та протестантської традицій по всьому світі.

Згідно з рішенням Синоду Єпископів до відзначення цього християнського екуменічно-екологічного свята – День Творця долучилась і Українська Греко-Католицька Церква і цьогоріч вже вп’яте його обходить. В цей день у честь свята в храмах відправляються різноманітні богослужіння (подячні літургії, акафісти чи молебні) в наміренні збереження створеного Богом світу, проводяться освітньо-виховні заходи екологічного спрямування, а також реалізуються різноманітні практичні ініціативи та діла милосердя стосовно природи.

Нагадаємо що Бюро УГКЦ видало спеціальне Звернення з нагоди п’ятої річниці відзначення Дня Бога Творця в Україні, запрошує до інтенсивних молитов за збереження створіння, а також ініціює низку науково-освітніх та практичних заходів екологічного спрямування, серед яких зокрема круглий стіл «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності”, який відбувся в Києві 13 вересня 2013 року.

Бюро УГКЦ з питань екології