Amnesty International: звинувачення активістів Greenpeace у “хуліганстві” є неприйнятними

amnesty2Нові звинувачення у « хуліганстві» , висунуті проти членів екіпажу Greenpeace Arctic Sunrise, які взяли участь у протесті минулого місяця у водах Росії є цілком неприйнятними та повинні бути зняті, заявила Amnesty International.

У своїй заяві в середу, Федеральний Слідчий комітет Росії заявив, що він знімає звинувачення у піратстві, висунуті проти активістів, замінюючи їх звинуваченням у “хуліганстві”. Максимальне покарання згідно російським законам становить сім років позбавлення волі.

“Висунуті по цій справі звинувачення у піратстві були нісенітницею, але ці нові звинувачення – нічим не кращі. Стаття «хуліганство» є серйозним кримінальним злочином в Росії, і її не можна застосовувати щодо учасників мирного протесту – сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

Відповідно до Кримінального кодексу Росії, звинувачення у хуліганстві можуть бути пред’явлені тільки тим, хто використовує зброю для вчинення грубого порушення громадського порядку з мотивів ненависті до певної расової, етнічної, релігійної чи соціальної групи .

Положення є розпливчастим і відкриває можливості для зловживань, тому Amnesty International вважає, що цю статтю не слід застосовувати в цьому випадку.

 Ця російська рулетка кримінальних обвинувачень повинна зупинитися. Активісти Arctic 30 мають бути негайно звільнені, а влада Росії повинна зупинити необґрунтовані спроби кримінального переслідування активістів“, сказала Мазур.

 Російська влада має прихований мотив за своїми неодноразовими спробами використати кримінальні справи, коли відповідно до російських законів, до затриманих активістів Greenpeace можуть застосовуватись тільки адміністративні покарання. Вона хоче послати чіткий сигнал, що протести, навіть мирні , не допускатимуться і будьякі порушення , навіть самі незначні , зустрінуть суворі покарання.”

 Як повідомлялося Міністерством зовнішніх справ України, серед затриманих активістів Arctic 30 є один громадянин України.

 Звинувачення у «хуліганстві» було пред’явлене також членам російського гурту Pussy Riot минулого року. Amnesty International виступала проти застосування звинувачень в їхній справі і вважає, що дві жінки, які відбувають два роки тюремного ув’язнення в трудовому таборі, є в’язнями сумління.

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

 Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та по боротьбі з дискримінацією в Європі.