Дерибани Ялтинського заповідника: опротестовано прокуратурою – 35, повернуто – 0.

Про незаконні присвоєння земель Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника ми писали вже неодноразово: його бідою стала цінність субтропічних і гірсько-лісових територій, що входять до його складу, точніше – спокуса їх привласнити.
Так, “міська рада Алупки на території заповідника затвердила приватним особам більше 50 проектів землевідведень. Незважаючи на те, що суд визнає ці рішення незаконними, близько 100 га з цих земельних ділянок вже передано у приватну. 30 грудня 2012 року Ялтинська міська рада самовільно вирішила включити до своєї території 400 га заповідника. Влада Криму в центрі заповідника за рахунок його земель пропонує створити новий населений пункт з гірськолижним курортом. Незважаючи на те, що за продаж 10 га заповідника ТОВ “Зоряне небо” були порушені кримінальні справи, виділення цієї ділянки також було затверджено”.
Дана цитата взята з лютневого колективного звернення “Зупинити знищення Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника!”, яке підписали 122 представника громадських організацій та окремі громадяни з України, Білорусі, Казахстану, Польщі, Росії й Узбекистану. Їм вони, в тому числі, зажадали від Прокуратури Криму перевірити законність існуючих виділень земель із заповідника, і в разі виявлення порушень, повернути їх в його розпорядження, а також у судовому порядку опротестувати на користь держави незаконні рішення про зміну меж заповідника, прийняті міськими радами Ялти, Алупки і Радою Міністрів Криму.

Тоді, на початку року, ніякої відповіді від прокуратури ми не отримали, тому у вересні цю вимогу продублювали. На це, повторне, звернення заступник прокурора Криму І. Шапкін повідомив нам, що “питання нагляду за додержанням законодавства під час виділення земель природно-заповідного фонду знаходиться на постійному контролі прокуратури АР Крим.

Так, прокуратурою АР Крим упродовж 2012-2013 років до ЄРДР [Єдиного реєстру досудових розслідувань] внесено дані щодо 4 кримінальних проваджень за фактами незаконного надання громадянам 16 земельних ділянок із земель Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника, з яких 1 вже розглянуто судом та постановлено обвинувальний вирок.
За фактами незаконного надання у власність та користування Гаспринською та Фороською селищною радою земельних ділянок із земель Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника Сімферопольською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері протягом 2012-2013 років заявлено до суду 19 позовів про скасування незаконних рішень рад, з яких задоволено 3 позови, в інших провадження триває”.

Активність прокуратури в опротестуванні дерибанів заповідника можна тільки вітати. Але до чого вона приведе – покаже час. Поки ж два роки прокуратура тримає “на постійному контролі” ситуацію в заповіднику, а віз, все одно, “і нині там” – незаконно відчужені ділянки, як і раніше, залишаються у нових хазяїв. Хто в цьому винен? Суди? Або сама прокуратура контролює законодавство надто м’яко?
Ну, і слід згадати, що в даний час Уряд доопрацьовує проект Указу Президента України, відповідно до якого із заповідника для прокладки газопроводу Ялта-Форос-Севастополь планується вилучити 712,74 га – в той час як сам газопровід потребує усього близько 50 га (до речі, і його проведення через заповідник теж суперечить чинному законодавству).
Може, суди і чекають, коли всі нинішні дерибани узаконяться разом – одним Указом Президента?

Щодо цих планів 20 вересня Президенту та міністру охорони природи України було відправлено чергове звернення – “Під прикриттям будівництва газопроводу із Ялтинського заповідника вилучають 700 га цінних земель!”, – відповіді на яке ми досі не отримали.
*
____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”: тел. (066) 387-46-81, pechenegy@rambler.ru

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.