“Двері для України відчинені” – посол Великобританії

Українська Правда

velikobritaniya-peredaet-ukraineЄвросоюз залишає відчиненими двері для України, каже посол Великобританії в Україні Саймон Сміт.

“Двері для України відчинені настільки широко, наскільки можливо”, – сказав він в інтерв’ю журналісту “Комерсант-Україна“.

“Якби не позиція української влади, уряди країн ЄС їхали б до Вільнюса з готовністю ухвалити там рішення (підписати угоду про асоціацію Україна – ЄС). Мені залишається лише шкодувати, що зараз нам доводиться говорити про те, що могло б статися у Вільнюсі, а не про те, що там станеться”, – заявив посол.

“Проте до останнього моменту ми залишаємо відкритою можливість підписання УА, в тому числі у Вільнюсі”, – сказав англійський дипломат.

“Не буде поворотної точки, на якій ЄС сказав би Україні: ми розчаровані, ми не віримо в успіх, хочемо зупинити цю історію і відмовитися від угоди. Проблема в тому, що сьогодні, схоже, від угоди відмовилося український уряд”, – додав він .

Сміт пояснив, що в угоди з Україною немає якогось “​​дедлайну” або терміну придатності, тому “немає технічної причини для того , щоб УА не залишалася на столі”.

“І я розраховую на те , що ЄС буде і далі дотримуватися позиції “відчинених дверей. Україна вирішила взяти паузу в процесі? Що ж, ми будемо готові продовжити його, щойно український уряд теж буде до цього готовий”, – заявив посол.

Однак Сміт сказав: “Досвід показує , що вибори часто ускладнюють ситуацію. Це не означає, що підписання стає неможливим у період виборів, але треба віддавати собі звіт в тому, що обидві виборчі кампанії – як у ЄС (у 2014-му) , так і в Україні (у 2015 році) – внесуть додаткові складнощі”.

При цьому посол дав зрозуміти, що Великобританія не ставить долю угоди про асоціацію в пряму залежність від звільнення Юлії Тимошенко. Він наголосив, що ЄС домагався припинення практики вибіркового правосуддя “в широкому сенсі”, – і справа Тимошенко лише ілюструє цю проблему.